Tradycyjne pierogi z kapusta i grzybami

lubella
Tradycyjne pierogi z kapusta i grzybami

1

3.3 / 14

Szukasz przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię? Przygotuj ciasto oraz farsz na pierogi wigilijne według naszej sprawdzonej receptury!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


38 porcji

Składniki

350 g mąka lubella puszysta poznańska

130 gorąca woda

1 szt. jaja kurze całe

1 szcz. sól

700 g kapusta kiszona

50 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, połączyć z solą, wodą oraz jajkiem i wyrobić na gładkie ciasto.

2

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne więc w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

3

Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać tyle, aby zakryć grzyby) i odstawić na 30 minut. Następnie podgotować 30 minut.

4

Na rozgrzanym maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać odciśniętą i poszatkowaną kapustę, grzyby (z wodą) i całość dusić 20 minut, kolejno odkryć i gotować przez kolejne 20 minut, aż płyn się odparuje. Ostudzić.

5

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilę rozgnieść i podzielić na 4 części.

6

Każdą z części rozwałkować na grubość około 2-3 mm, a następnie szklanką (średnica 6-7cm) wykrawać kółka. Na środku nałożyć po 1 łyżce farszu i dokładnie zlepić brzegi.

7

Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po około 2-2,5 minuty od wypłynięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły