Tradycyjne pierogi z kapusta i grzybami
lubella
Szukasz przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię? Przygotuj ciasto oraz farsz na pierogi wigilijne według naszej sprawdzonej receptury!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
48
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
3.3 / 14
Szukasz przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię? Przygotuj ciasto oraz farsz na pierogi wigilijne według naszej sprawdzonej receptury!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
38 porcji
Składniki
350 g mąka lubella puszysta poznańska
130 gorąca woda
1 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
700 g kapusta kiszona
50 g grzyby suszone
1 szt. cebula
2 łyżka masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, połączyć z solą, wodą oraz jajkiem i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne więc w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać tyle, aby zakryć grzyby) i odstawić na 30 minut. Następnie podgotować 30 minut.
Na rozgrzanym maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać odciśniętą i poszatkowaną kapustę, grzyby (z wodą) i całość dusić 20 minut, kolejno odkryć i gotować przez kolejne 20 minut, aż płyn się odparuje. Ostudzić.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilę rozgnieść i podzielić na 4 części.
Każdą z części rozwałkować na grubość około 2-3 mm, a następnie szklanką (średnica 6-7cm) wykrawać kółka. Na środku nałożyć po 1 łyżce farszu i dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po około 2-2,5 minuty od wypłynięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
48
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.