Tradycyjne kluski z makiem

karolina
Tradycyjne kluski z makiem

0

4.9 / 12

Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. letnia woda na makaron

1 szczyp. sól

40 dag. mak

30 dag. rodzynki sułtańskie

0.50 kostka masło

0.50 szkl. miód

Przygotowanie


1

Ciasto na własnoręcznie robiony makaron, wyrobić z kilograma mąki puszystej Lubella. Oprócz tego potrzebne są 2 jaja i do tego dolewać letniej wody, tyle aby ciasto było twardsze niż na pierogi. Do tego, na czubku małej łyżeczki dodać soli.

2

Pozostałe składniki to 40 dag maku, 30 dag rodzynek - najlepiej sułtańskich, pół kostki masła i pół szklanki miodu (można dodać więcej według uznania).

3

Przed rozwałkowaniem ciasta, należy deskę dobrze podsypać mąką, aby makaron się nie sklejał. Ciasto na makaron, trzeba rozwałkować, ale nie za cienko i pokroić na paseczki, a później na kluseczki około 5 cm. Ugotować, jak makaron w osolonej wodzie.

4

Mak należy przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze obciekł z wody, ponieważ trzeba go sparzyć. Zalać gotującą wodą i później gotować około pół godziny na małym ogniu, cały czas mieszając, tak aby mak się dobrze rozparzył i aby wyparowała woda. Odłożyć do obcieknięcia do następnego dnia. Mak zmielić 3 razy.

5

Rodzynki sparzyć - zalać gotującą wodą i odstawić do wystygnięcia. Miód można rozpuścić w wodzie z parzenia rodzynek.

6

Do makaronu dodać najpierw rozpuszczone masło, później rodzynki i mielony mak. W międzyczasie dolewać wody z parzenia rodzynek i rozpuszczony miód. Przy dolewaniu uważać, aby nie było za mokre. Całość wymieszać. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

779

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

117

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły