Tradycyjne kluski z makiem
karolina
Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.
0
4.9 / 12
Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. letnia woda na makaron
1 szcz. sól
40 dek. mak
30 dek. rodzynki sułtańskie
0.50 kost. masło
0.50 szkl. miód
Przygotowanie
Ciasto na własnoręcznie robiony makaron, wyrobić z kilograma mąki puszystej Lubella. Oprócz tego potrzebne są 2 jaja i do tego dolewać letniej wody, tyle aby ciasto było twardsze niż na pierogi. Do tego, na czubku małej łyżeczki dodać soli.
Pozostałe składniki to 40 dag maku, 30 dag rodzynek - najlepiej sułtańskich, pół kostki masła i pół szklanki miodu (można dodać więcej według uznania).
Przed rozwałkowaniem ciasta, należy deskę dobrze podsypać mąką, aby makaron się nie sklejał. Ciasto na makaron, trzeba rozwałkować, ale nie za cienko i pokroić na paseczki, a później na kluseczki około 5 cm. Ugotować, jak makaron w osolonej wodzie.
Mak należy przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze obciekł z wody, ponieważ trzeba go sparzyć. Zalać gotującą wodą i później gotować około pół godziny na małym ogniu, cały czas mieszając, tak aby mak się dobrze rozparzył i aby wyparowała woda. Odłożyć do obcieknięcia do następnego dnia. Mak zmielić 3 razy.
Rodzynki sparzyć - zalać gotującą wodą i odstawić do wystygnięcia. Miód można rozpuścić w wodzie z parzenia rodzynek.
Do makaronu dodać najpierw rozpuszczone masło, później rodzynki i mielony mak. W międzyczasie dolewać wody z parzenia rodzynek i rozpuszczony miód. Przy dolewaniu uważać, aby nie było za mokre. Całość wymieszać. Smacznego!