Tradycyjne kluski z makiem
karolina
Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
779
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.9 / 12
Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. letnia woda na makaron
1 szczyp. sól
40 dag. mak
30 dag. rodzynki sułtańskie
0.50 kostka masło
0.50 szkl. miód
Przygotowanie
Ciasto na własnoręcznie robiony makaron, wyrobić z kilograma mąki puszystej Lubella. Oprócz tego potrzebne są 2 jaja i do tego dolewać letniej wody, tyle aby ciasto było twardsze niż na pierogi. Do tego, na czubku małej łyżeczki dodać soli.
Pozostałe składniki to 40 dag maku, 30 dag rodzynek - najlepiej sułtańskich, pół kostki masła i pół szklanki miodu (można dodać więcej według uznania).
Przed rozwałkowaniem ciasta, należy deskę dobrze podsypać mąką, aby makaron się nie sklejał. Ciasto na makaron, trzeba rozwałkować, ale nie za cienko i pokroić na paseczki, a później na kluseczki około 5 cm. Ugotować, jak makaron w osolonej wodzie.
Mak należy przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze obciekł z wody, ponieważ trzeba go sparzyć. Zalać gotującą wodą i później gotować około pół godziny na małym ogniu, cały czas mieszając, tak aby mak się dobrze rozparzył i aby wyparowała woda. Odłożyć do obcieknięcia do następnego dnia. Mak zmielić 3 razy.
Rodzynki sparzyć - zalać gotującą wodą i odstawić do wystygnięcia. Miód można rozpuścić w wodzie z parzenia rodzynek.
Do makaronu dodać najpierw rozpuszczone masło, później rodzynki i mielony mak. W międzyczasie dolewać wody z parzenia rodzynek i rozpuszczony miód. Przy dolewaniu uważać, aby nie było za mokre. Całość wymieszać. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
779
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.