Tradycyjne kluski z makiem

karolina
Tradycyjne kluski z makiem

0

4.9 / 12

Moim ulubionym daniem Wigilijnym, którego nigdy nie może zabraknąć na stole są tradycyjne kluski z makiem. Ze względu na dużą rodzinę, przepis ten, jest na około 10 osób.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. letnia woda na makaron

1 szcz. sól

40 dek. mak

30 dek. rodzynki sułtańskie

0.50 kost. masło

0.50 szkl. miód

Przygotowanie


1

Ciasto na własnoręcznie robiony makaron, wyrobić z kilograma mąki puszystej Lubella. Oprócz tego potrzebne są 2 jaja i do tego dolewać letniej wody, tyle aby ciasto było twardsze niż na pierogi. Do tego, na czubku małej łyżeczki dodać soli.

2

Pozostałe składniki to 40 dag maku, 30 dag rodzynek - najlepiej sułtańskich, pół kostki masła i pół szklanki miodu (można dodać więcej według uznania).

3

Przed rozwałkowaniem ciasta, należy deskę dobrze podsypać mąką, aby makaron się nie sklejał. Ciasto na makaron, trzeba rozwałkować, ale nie za cienko i pokroić na paseczki, a później na kluseczki około 5 cm. Ugotować, jak makaron w osolonej wodzie.

4

Mak należy przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze obciekł z wody, ponieważ trzeba go sparzyć. Zalać gotującą wodą i później gotować około pół godziny na małym ogniu, cały czas mieszając, tak aby mak się dobrze rozparzył i aby wyparowała woda. Odłożyć do obcieknięcia do następnego dnia. Mak zmielić 3 razy.

5

Rodzynki sparzyć - zalać gotującą wodą i odstawić do wystygnięcia. Miód można rozpuścić w wodzie z parzenia rodzynek.

6

Do makaronu dodać najpierw rozpuszczone masło, później rodzynki i mielony mak. W międzyczasie dolewać wody z parzenia rodzynek i rozpuszczony miód. Przy dolewaniu uważać, aby nie było za mokre. Całość wymieszać. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły