Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
masło
25 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jajo, mąkę, masło i dokładnie wyrobić. Formować małe kluseczki, na środku można zrobić mały dołek. Kluski gotować
  2. w posolonej wodzie na wolnym ogniu ok 5min po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać polane sosem
  3. , z mięsem, kapustą lub surówką.

Opis

Kluski podawane ze schabowym i czerwoną kapustą to tradycyjny,świąteczny obiad na Śląsku.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!