1

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
masło
25 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jajo, mąkę, masło i dokładnie wyrobić. Formować małe kluseczki, na środku można zrobić mały dołek. Kluski gotować
  2. w posolonej wodzie na wolnym ogniu ok 5min po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać polane sosem
  3. , z mięsem, kapustą lub surówką.

Opis

Kluski podawane ze schabowym i czerwoną kapustą to tradycyjny,świąteczny obiad na Śląsku.

Podobne przepisy

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min.

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz.

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz.

Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

Średni Do 3 godz.

Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

Łatwy Do 3 godz.

Camembert w cieście naleśnikowym

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!