Tradycyjne kluski śląskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tradycyjne kluski śląskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712323721540.jpg&w=3840&q=75)
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Idealnie smakują z sosem, mięsem, surówką, sałatką lub warzywami. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje fanom domowych smaków.
1
2 / 1
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Idealnie smakują z sosem, mięsem, surówką, sałatką lub warzywami. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje fanom domowych smaków.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
25 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę.
Do masy dodać jajo, mąkę, masło i dokładnie wyrobić.
Formować małe kluseczki, a na środku każdej zrobić mały dołek.
Kluski gotować w posolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Podawać polane sosem, z mięsem, kapustą lub surówką.