Tradycyjne kluski śląskie

m7
Tradycyjne kluski śląskie

1

2 / 1

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Idealnie smakują z sosem, mięsem, surówką, sałatką lub warzywami. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje fanom domowych smaków.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

25 dek. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę.

2

Do masy dodać jajo, mąkę, masło i dokładnie wyrobić.

3

Formować małe kluseczki, a na środku każdej zrobić mały dołek.

4

Kluski gotować w posolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.

5

Podawać polane sosem, z mięsem, kapustą lub surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły