Tradycyjne chaczapuri

lubella
Tradycyjne chaczapuri

1

3.8 / 5

.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

125 mleko ciepłe

50 ciepła woda

30 g masło roztopione

15 g świeże drożdże

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

200 g ser cheddar

2 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


1

Przygotować zaczyn: pół szklanki ciepłej wody wymieszać z cukrem oraz drożdżami i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2

Do dużej misy przesypać mąkę, dodać zaczyn, wlać pozostałą ciepłą wodę, mleko, roztopione masło oraz sól i wyrobić na gładką i jednolita masę.

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką, uformować kulę, przełożyć do dużej miski, zakryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na placek o grubości 5mm, brzegi zwinąć do środka tworząc ‚łódeczkę’. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Na spód każdej ‚łódeczki' wyłożyć starty ser, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15 minut. Następnie wbić jajko i zapiekać do momentu, aż białko się zetnie. Posypać szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły