Tradycyjne chaczapuri
lubella
0
3.8 / 5
.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
125 mleko ciepłe
50 ciepła woda
30 g masło roztopione
15 g świeże drożdże
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
200 g ser cheddar
2 łyżka szczypiorek
Przygotowanie
Przygotować zaczyn: pół szklanki ciepłej wody wymieszać z cukrem oraz drożdżami i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej misy przesypać mąkę, dodać zaczyn, wlać pozostałą ciepłą wodę, mleko, roztopione masło oraz sól i wyrobić na gładką i jednolita masę.
Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką, uformować kulę, przełożyć do dużej miski, zakryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na placek o grubości 5mm, brzegi zwinąć do środka tworząc ‚łódeczkę’. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód każdej ‚łódeczki' wyłożyć starty ser, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15 minut. Następnie wbić jajko i zapiekać do momentu, aż białko się zetnie. Posypać szczypiorkiem.