Tosty francuskie z awokado i pomidorami
EkspertOdKuchni
Tosty francuskie z awokado i pomidorami to idealny wybór na pożywne śniadanie lub kolację. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin kombinacje kulinarne. Połączenie chrupiącego chleba z delikatnym awokado, jajkiem sadzonym i soczystymi pomidorkami koktajlowymi nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tosty francuskie z awokado i pomidorami to idealny wybór na pożywne śniadanie lub kolację. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin kombinacje kulinarne. Połączenie chrupiącego chleba z delikatnym awokado, jajkiem sadzonym i soczystymi pomidorkami koktajlowymi nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. kromki chleba tostowego
2 szt. jajka kurze
150 ml mleko
1 szt. awokado
1 szt. mix sałat
2 łodyga pomidorki koktajlowe
40 g masło
20 g oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W półmisku wymieszać mleko z dwoma jajkami oraz szczyptą soli.
Rozgrzać dobrze patelnię i wrzucić masło.
Chleb tostowy maczać w mieszance jajek i mleka. Usmażyć na złoty kolor.
Dwie gałązki pomidorków polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku przez około 8 minut w 200°C.
Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić w cienkie talarki.
Na patelni po smażeniu tostów usmażyć jajka sadzone.
Na wierzch tosta wyłożyć sałatę oraz awokado. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba, a na wierzch położyć jajko sadzone. Obok podać upieczone pomidorki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.