Tosty z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce

kontakt_1
Tosty z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce

1

2.8 / 8

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 opak. sok pomarańczowy tymbark

1 szt. awokado

4 plast. łosoś wędzony w plastrach

4 szt. jajko kurze całe

1 szcz. sól, pieprz

70 ocet

4 szcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Przygotowujemy tosty - w tosterze, w opiekaczu lub na patelni - opiekamy chleb tostowy delikatnie.

2

Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem do uzyskania smarownej masy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem.

3

W garnku gotujemy wodę (ok.2 litry) i dodajemy ok 70 ml. octu.

4

Gdy woda zacznie wrzeć mieszamy energicznie łyżką, aby powstał wir, do którego wbijamy po 1 jajku. Gotujemy jajko ok 2,5 minuty i delikatnie wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.

5

Tostowy chleb smarujemy naszą pastę z awokado, układamy plasterek łososia wędzonego a następnie delikatnie układamy jajko w koszulce. Dekorujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i podajemy na sałacie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły