Tosty z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Tosty z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977082628.jpeg&w=3840&q=75)
1
2.8 / 8
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
1 szt. awokado
4 plaster łosoś wędzony w plastrach
4 szt. jajko kurze całe
1 szczyp. sól, pieprz
70 ocet
4 szczyp. szczypiorek
Przygotowanie
Przygotowujemy tosty - w tosterze, w opiekaczu lub na patelni - opiekamy chleb tostowy delikatnie.
Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem do uzyskania smarownej masy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
W garnku gotujemy wodę (ok.2 litry) i dodajemy ok 70 ml. octu.
Gdy woda zacznie wrzeć mieszamy energicznie łyżką, aby powstał wir, do którego wbijamy po 1 jajku. Gotujemy jajko ok 2,5 minuty i delikatnie wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
Tostowy chleb smarujemy naszą pastę z awokado, układamy plasterek łososia wędzonego a następnie delikatnie układamy jajko w koszulce. Dekorujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i podajemy na sałacie.