Tosty Jakuba
m7
Tosty z opiekacza to klasyka wśród szybkich i smacznych przekąsek. Idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i jako ciepła kolacja. Podstawą tostów jest chleb oraz różnorodne dodatki. My proponujemy wersję z kukurydzą, szynką, serem, rukolą oraz pomidorami. Całość świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tosty z opiekacza to klasyka wśród szybkich i smacznych przekąsek. Idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i jako ciepła kolacja. Podstawą tostów jest chleb oraz różnorodne dodatki. My proponujemy wersję z kukurydzą, szynką, serem, rukolą oraz pomidorami. Całość świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. kromka chleba tostowego
2 łyżka kukurydza konserwowa
1 szt.
2 plaster szynka kanapkowa
2 plaster ser żółty
20 g rukola
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Pomidora umyj i pokrój w cienkie plastry.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Posmaruj jedną stronę każdej kromki chleba tostowego cienką warstwą masła.
Na dwóch kromkach (strona bez masła do środka) ułóż kolejno plastry sera żółtego, szynkę, plastry pomidora, kukurydzę i rukolę.
Przykryj pozostałymi kromkami chleba (strona posmarowana masłem na zewnątrz).
Umieść tosty w opiekaczu i zamknij pokrywę.
Opiekaj przez około 3-5 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący, a ser się roztopi.
Po wyjęciu z opiekacza, tosty pokrój na pół po przekątnej, tworząc trójkąty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.