Tosty Francuskie z Wielkanocnej babki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
KatarzynaCierniak
![Tosty Francuskie z Wielkanocnej babki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977608658.jpeg&w=3840&q=75)
Tosty francuskie to nic innego, jak kromki chleba namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać resztki nieświeżego chleba lub pozostałości z babki wielkanocnej, która zrobiła się już twarda i sucha. Gotowe tosty można posypać cynamonem, posmarować dżemem owocowym lub kremem czekoladowym i ozdobić owocami sezonowymi.
0
0 / 0
Tosty francuskie to nic innego, jak kromki chleba namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać resztki nieświeżego chleba lub pozostałości z babki wielkanocnej, która zrobiła się już twarda i sucha. Gotowe tosty można posypać cynamonem, posmarować dżemem owocowym lub kremem czekoladowym i ozdobić owocami sezonowymi.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 łyżka mleko uht 3,2%
1 szt. jaja l
1 łyżka cukier waniliowy
1 szt. chleb
10 g owoce sezonowe
1 opak. dżem truskawkowy łowicz
3 łyżka masło
Przygotowanie
Chałkę lub babkę wielkanocną pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z dodatkiem 3 łyżek mleka i opcjonalnie cukru waniliowego lub migdałowego. Rozgrzać patelnię. Chałkę lub babkę wymoczyć w jajku z mlekiem - jeśli używamy twardej babki wielkanocnej, potrzymać troszkę dłużej, żeby nasiąkła.
Na patelni rozpuścić masło. Tosty smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Tosty mają być ładnie zrumienione.
Tosty podawać z ulubionym dżemem ŁOWICZ, miodem i świeżymi owocami. Smacznego!