Tosty Francuskie z Wielkanocnej babki

KatarzynaCierniak
Tosty Francuskie z Wielkanocnej babki

0

0 / 0

Tosty francuskie to nic innego, jak kromki chleba namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać resztki nieświeżego chleba lub pozostałości z babki wielkanocnej, która zrobiła się już twarda i sucha. Gotowe tosty można posypać cynamonem, posmarować dżemem owocowym lub kremem czekoladowym i ozdobić owocami sezonowymi.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 łyżka mleko uht 3,2%

1 szt. jaja l

1 łyżka cukier waniliowy

1 szt. chleb

10 g owoce sezonowe

1 opak. dżem truskawkowy łowicz

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Chałkę lub babkę wielkanocną pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z dodatkiem 3 łyżek mleka i opcjonalnie cukru waniliowego lub migdałowego. Rozgrzać patelnię. Chałkę lub babkę wymoczyć w jajku z mlekiem - jeśli używamy twardej babki wielkanocnej, potrzymać troszkę dłużej, żeby nasiąkła.

2

Na patelni rozpuścić masło. Tosty smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Tosty mają być ładnie zrumienione.

3

Tosty podawać z ulubionym dżemem ŁOWICZ, miodem i świeżymi owocami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły