Tosty francuskie z ricottą i karmelizowanymi morelami

EkspertOdKuchni

Słodkie, złociste tosty z chałki z kremową ricottą i ciepłymi, karmelizowanymi morelami to prosty sposób na wyjątkowe śniadanie lub brunch. Lekko chrupiące, delikatnie miodowe i pachnące rozmarynem — świetnie smakują solo, ale możesz je podać też z orzechami, miętą lub dodatkową porcją miodu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie, złociste tosty z chałki z kremową ricottą i ciepłymi, karmelizowanymi morelami to prosty sposób na wyjątkowe śniadanie lub brunch. Lekko chrupiące, delikatnie miodowe i pachnące rozmarynem — świetnie smakują solo, ale możesz je podać też z orzechami, miętą lub dodatkową porcją miodu. Smacznego!
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. chałka
1.50 łyżka masło
2 łyżka miód
100 ml mleko
1 szt. jajko
4 szt. morele
150 g ricotta
1 łyżecz. świeży rozmaryn posiekany
Przygotowanie
Pokrój chałkę na grube kromki (ok. 2 cm).
W misce roztrzep jajko z mlekiem.
Zanurz kromki chałki w mieszance jajecznej z obu stron i zostaw na chwilę, żeby nasiąkły.
Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż chałkę na złoto z obu stron (ok. 2–3 minuty na stronę). Odstaw na talerz.
Morele przetnij na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła i 2 łyżki miodu.
Wrzuć morele i smaż 2–3 minuty, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Dodaj posiekany rozmaryn i zamieszaj.
Na każdej kromce chałki rozsmaruj ricottę, ułóż ciepłe morele i polej powstałym miodowym sosem z patelni. Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.