Tosty francuskie z ricottą i karmelizowanymi morelami

EkspertOdKuchni
Tosty francuskie z ricottą i karmelizowanymi morelami

0

0 / 0

Słodkie, złociste tosty z chałki z kremową ricottą i ciepłymi, karmelizowanymi morelami to prosty sposób na wyjątkowe śniadanie lub brunch. Lekko chrupiące, delikatnie miodowe i pachnące rozmarynem — świetnie smakują solo, ale możesz je podać też z orzechami, miętą lub dodatkową porcją miodu. Smacznego!

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. chałka

1.50 łyżka masło

2 łyżka miód

100 ml mleko

1 szt. jajko

4 szt. morele

150 g ricotta

1 łyżecz. świeży rozmaryn posiekany

Przygotowanie


1

Pokrój chałkę na grube kromki (ok. 2 cm).

2

W misce roztrzep jajko z mlekiem.

3

Zanurz kromki chałki w mieszance jajecznej z obu stron i zostaw na chwilę, żeby nasiąkły.

4

Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż chałkę na złoto z obu stron (ok. 2–3 minuty na stronę). Odstaw na talerz.

5

Morele przetnij na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła i 2 łyżki miodu.

6

Wrzuć morele i smaż 2–3 minuty, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Dodaj posiekany rozmaryn i zamieszaj.

7

Na każdej kromce chałki rozsmaruj ricottę, ułóż ciepłe morele i polej powstałym miodowym sosem z patelni. Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły