Tosty francuskie z chałki z lodami waniliowymi i karmelem

EkspertOdKuchni
Tosty francuskie z chałki z lodami waniliowymi i karmelem

0

0 / 0

Tosty francuskie z chałki z lodami waniliowymi i karmelem to prosty sposób na efektowny deser lub wyjątkowe śniadanie na słodko. Chałka drożdżowa po usmażeniu w jajecznej mieszance staje się chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Podana z lodami waniliowymi i sosem karmelowym z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warto dodać świeże owoce lub odrobinę soli morskiej, jeśli lubisz przełamywać słodycz.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 szt. grube kromki świeżej chałki

3 szt. jaja

200 ml mleko

1 łyżka cukier

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. cynamon

40 g masło

4 szt. gałka lodów waniliowych

Karmel

100 g cukier

2 łyżka woda

25 g masło

80 ml śmietanka 30%

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

W misce roztrzep jajka z mlekiem, cukrem, szczyptą soli i cynamonem.

2

Pokrój świeżą chałkę na grube kromki, zanurz każdą w przygotowanej mieszance jajeczno-mlecznej i dociśnij delikatnie na chwilę, żeby nasiąknęła.

3

Na patelni rozpuść masło i smaż kromki chałki z obu stron na złoty kolor.

4

W rondelku podgrzewaj cukier z wodą, aż powstanie bursztynowy karmel.

5

Dodaj masło, wymieszaj, wlej powoli śmietankę i dopraw solą, mieszając aż powstanie gładki, gęsty sos karmelowy.

6

Ułóż na talerzu gorące tosty francuskie, połóż na nich gałkę lodów waniliowych i polej obficie ciepłym, słonym karmelem.

7

Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły