Tosty francuskie z awokado i pomidorami

EkspertOdKuchni
Tosty francuskie z awokado i pomidorami

1

0 / 0

Tosty francuskie z awokado i pomidorami to idealny wybór na pożywne śniadanie lub kolację. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin kombinacje kulinarne. Połączenie chrupiącego chleba z delikatnym awokado, jajkiem sadzonym i soczystymi pomidorkami koktajlowymi nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 szt. kromki chleba tostowego

2 szt. jajka kurze

150 ml mleko

1 szt. awokado

1 szt. mix sałat

2 łodyga pomidorki koktajlowe

40 g masło

20 g oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W półmisku wymieszać mleko z dwoma jajkami oraz szczyptą soli.

2

Rozgrzać dobrze patelnię i wrzucić masło.

3

Chleb tostowy maczać w mieszance jajek i mleka. Usmażyć na złoty kolor.

4

Dwie gałązki pomidorków polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku przez około 8 minut w 200°C.

5

Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić w cienkie talarki.

6

Na patelni po smażeniu tostów usmażyć jajka sadzone.

7

Na wierzch tosta wyłożyć sałatę oraz awokado. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba, a na wierzch położyć jajko sadzone. Obok podać upieczone pomidorki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły