Tost z pastą jajeczną z awokado i chili

EkspertOdKuchni
Tost z pastą jajeczną z awokado i chili

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tost z pastą jajeczną z awokado i chili to szybki i prosty pomysł na śniadanie lub lunch, który łączy kremową delikatność awokado z ostrzejszym akcentem chili. To nowoczesna wersja klasycznej pasty jajecznej – bardziej świeża, lekka i sycąca zarazem. Idealny wybór, gdy masz ochotę na coś pożywnego, ale nie ciężkiego. Świetnie smakuje na chrupiącej ciabacie, z dodatkiem świeżych warzyw lub rukoli. Pokochają go zarówno miłośnicy zdrowych posiłków, jak i fani wyrazistych smaków.

10

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. ciabatta

0.50 szt. awokado

0.25 szt. cebula czerwona

0.50 szt. świeże chili

2 szt. jajka ugotowane na twardo

1 łyżecz. majonez

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 szczyp. sól

1 łyżecz. masło

1 łodyga cebula dymka

Przygotowanie


Awokado kroimy w kostkę, cebulę czerwoną również w drobną kostkę. Chili drobno siekamy.

Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy na pół.

W misce umieszczamy awokado, cebulę czerwoną, chili, jajka i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Za pomocą widelca rozgniatamy składniki, tworząc pastę – kawałki mogą pozostać widoczne.

Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół.

Smażymy ciabattę na maśle od wewnętrznej strony, aż będzie złocista i chrupiąca (ok. 2–3 minuty).

Na ciepłą grzankę wykładamy pastę jajeczną z awokado. Posypujemy z góry pokrojoną w kostkę cebulą czerwoną, plasterkami chili oraz posiekaną cebulą dymką.

Podajemy od razu, póki tost jest chrupiący i pasta świeża.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły