Tost z pastą jajeczną z awokado i chili
EkspertOdKuchni

Tost z pastą jajeczną z awokado i chili to szybki i prosty pomysł na śniadanie lub lunch, który łączy kremową delikatność awokado z ostrzejszym akcentem chili. To nowoczesna wersja klasycznej pasty jajecznej – bardziej świeża, lekka i sycąca zarazem. Idealny wybór, gdy masz ochotę na coś pożywnego, ale nie ciężkiego. Świetnie smakuje na chrupiącej ciabacie, z dodatkiem świeżych warzyw lub rukoli. Pokochają go zarówno miłośnicy zdrowych posiłków, jak i fani wyrazistych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tost z pastą jajeczną z awokado i chili to szybki i prosty pomysł na śniadanie lub lunch, który łączy kremową delikatność awokado z ostrzejszym akcentem chili. To nowoczesna wersja klasycznej pasty jajecznej – bardziej świeża, lekka i sycąca zarazem. Idealny wybór, gdy masz ochotę na coś pożywnego, ale nie ciężkiego. Świetnie smakuje na chrupiącej ciabacie, z dodatkiem świeżych warzyw lub rukoli. Pokochają go zarówno miłośnicy zdrowych posiłków, jak i fani wyrazistych smaków.
10
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. ciabatta
0.50 szt. awokado
0.25 szt. cebula czerwona
0.50 szt. świeże chili
2 szt. jajka ugotowane na twardo
1 łyżecz. majonez
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
1 szczyp. sól
1 łyżecz. masło
1 łodyga cebula dymka
Przygotowanie
Awokado kroimy w kostkę, cebulę czerwoną również w drobną kostkę. Chili drobno siekamy.
Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy na pół.
W misce umieszczamy awokado, cebulę czerwoną, chili, jajka i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Za pomocą widelca rozgniatamy składniki, tworząc pastę – kawałki mogą pozostać widoczne.
Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół.
Smażymy ciabattę na maśle od wewnętrznej strony, aż będzie złocista i chrupiąca (ok. 2–3 minuty).
Na ciepłą grzankę wykładamy pastę jajeczną z awokado. Posypujemy z góry pokrojoną w kostkę cebulą czerwoną, plasterkami chili oraz posiekaną cebulą dymką.
Podajemy od razu, póki tost jest chrupiący i pasta świeża.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.