Tost z bananami i daktylami z burratą

EkspertOdKuchni

Tost z bananami, daktylami i burratą to prosty pomysł na śniadanie lub przekąskę w bardziej oryginalnym wydaniu. Słodkie, karmelizowane owoce świetnie łączą się z kremową burratą i chrupiącym pieczywem. Całość dopełnia aromatyczny rozmaryn i chrupiące orzechy. To świetny wybór, gdy masz ochotę na coś nieoczywistego, ale szybkiego – idealne na weekendowe śniadanie, brunch albo podwieczorek. Z pewnością zaskoczy fanów słodko-wytrawnych połączeń.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tost z bananami, daktylami i burratą to prosty pomysł na śniadanie lub przekąskę w bardziej oryginalnym wydaniu. Słodkie, karmelizowane owoce świetnie łączą się z kremową burratą i chrupiącym pieczywem. Całość dopełnia aromatyczny rozmaryn i chrupiące orzechy. To świetny wybór, gdy masz ochotę na coś nieoczywistego, ale szybkiego – idealne na weekendowe śniadanie, brunch albo podwieczorek. Z pewnością zaskoczy fanów słodko-wytrawnych połączeń.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. ciabatta
5 szt. daktyle miękkie
1 szt. banan
1 szt. burrata
2 łyżka oliwa
1 łodyga świeży rozmaryn
1 łyżka miód
20 g orzechy
Przygotowanie
Ciabattę przekrój na pół i polej łyżką oliwy. Tostuj na suchej patelni, aż się zarumieni.
Na patelnię wlej miód i dodaj pokrojone w plastry daktyle oraz banana. Smaż, aż banan zmięknie.
Rozsmaruj banany i daktyle na toście.
Przekrój burratę na pół i rozsmaruj na obu częściach tostów.
Polej oliwą z posiekanym rozmarynem i posyp orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.