Tost z bananami i daktylami z burratą

EkspertOdKuchni
Tost z bananami i daktylami z burratą

0

0 / 0

Tost z bananami, daktylami i burratą to prosty pomysł na śniadanie lub przekąskę w bardziej oryginalnym wydaniu. Słodkie, karmelizowane owoce świetnie łączą się z kremową burratą i chrupiącym pieczywem. Całość dopełnia aromatyczny rozmaryn i chrupiące orzechy. To świetny wybór, gdy masz ochotę na coś nieoczywistego, ale szybkiego – idealne na weekendowe śniadanie, brunch albo podwieczorek. Z pewnością zaskoczy fanów słodko-wytrawnych połączeń.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. ciabatta

5 szt. daktyle miękkie

1 szt. banan

1 szt. burrata

2 łyżka oliwa

1 łodyga świeży rozmaryn

1 łyżka miód

20 g orzechy

Przygotowanie


1

Ciabattę przekrój na pół i polej łyżką oliwy. Tostuj na suchej patelni, aż się zarumieni.

2

Na patelnię wlej miód i dodaj pokrojone w plastry daktyle oraz banana. Smaż, aż banan zmięknie.

3

Rozsmaruj banany i daktyle na toście.

4

Przekrój burratę na pół i rozsmaruj na obu częściach tostów.

5

Polej oliwą z posiekanym rozmarynem i posyp orzechami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły