Tost francuski z karmelizowanymi owocami

goodfoodlover
Tost francuski z karmelizowanymi owocami

0

0 / 0

Tost francuski to uniwersalne i proste danie, które można jeść z ulubionymi dodatkami o każdej porze dnia. Idealna przekąska dla wszystkich smakoszy. Sprawdź nasz przepis na słodkie tosty francuskie z karmelizowanymi owocami.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. wanilia

20 g cukier trzcinowy

20 g masło

300 g owoce

2 szt. chleb żytni pełnoziarnisty

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Z chleba wykroić tost o grubości nie większej niż 3 centymetry.

2

Jajko sparzyć we wrzątku, następnie wybić na talerz i roztrzepać.

3

Na patelni rozpuścić połowę klarowanego masła i smażyć otoczony w jajku tost. Po uzyskaniu chrupiącej skórki odstawić.

4

Na patelnię dodać pozostałe masło, cukier i sok z cytryny, gdy się połączą, tworząc sos, dodać owoce i je obsmażyć.

5

Na talerzu położyć tost, obłożyć go owocami i polać gorącym sosem. Świetnie do tego tostu pasują także lody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1162

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

220

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły