0

Składniki

1 Szczypta
cynamon
1 Szczypta
Wanilia
20 Gramów
Cukier trzcinowy
20 Gramów
masło
300 Gramów
Owoce
2 Sztuki
chleb żytni pełnoziarnisty
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
sok z cytryny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z chleba wykroić tost o grubości nie większej niż 3 centymetry.
  2. Na patelnię dodać pozostałe masło, cukier i sok z cytryny, gdy się połączą, tworząc sos, dodać owoce i je obsmażyć.
  3. Na patelni rozpuścić połowę klarowanego masła i smażyć otoczony w jajku tost. Po uzyskaniu chrupiącej skórki odstawić.
  4. Na talerzu położyć tost, obłożyć go owocami i polać gorącym sosem. Świetnie do tego tostu pasują także lody.
  5. Jajko sparzyć we wrzątku, następnie wybić na talerz i roztrzepać.

Opis

Tost francuski jest uniwersalny, dzięki czemu z ulubionymi dodatkami można go jeść o każdej porze dnia :)

Podobne przepisy

Churrosy Kakaowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Kakaowe lodowe kanapki

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Pieczone tosty francuskie

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pieczone tosty francuskie

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Naleśniki Kakaowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki Kakaowe

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!