Toskańska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem

Łowicz
Toskańska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem

0

0 / 0

Szukasz przepisu na rozgrzewającą, pożywną i zdrową zupę? Toskańska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem to idealny wybór! Pełna białka, błonnika i witamin, zachwyca intensywnym smakiem oraz aromatem włoskich ziół. Doskonale sprawdzi się na obiad, zwłaszcza w chłodne dni, kiedy chcemy rozgrzać się od środka. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżka oliwa extra virgin

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. suszone oregano

1 szczyp. płatki chili

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

400 g ciecierzyca konserwowa

2 szt. filet z piersi kurczaka

80 g suszone pomidory w oleju

100 ml śmietana 18%

100 g szpinak baby

Przygotowanie


1

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.

2

Dodaj posiekany czosnek, suszone oregano oraz szczyptę płatków chili. Smaż przez około minutę.

3

Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj, a następnie dodaj odsączoną ciecierzycę i bulion drobiowy. Doprowadź do wrzenia.

4

Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz posiekane suszone pomidory.

5

Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany.

6

Wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak baby i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż zwiędnie.

7

Zupę podawaj gorącą. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły