Toskańska zupa pomidorowa

Łowicz
Toskańska zupa pomidorowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Toskańska zupa pomidorowa, czyli pappa al pomodoro, to smaczne połączenie pomidorów, aromatycznych ziół, czosnku i chleba. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej pomidorowej z makaronem.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. czerstwy chleb pokrojony w kostkę

160 ml woda

90 ml oliwa z oliwek extra virgin

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. cebula

1.50 kg pomidory

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżecz. bazylia świeża

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Umieść w naczyniu blendera, chleb, oliwę, czosnek, wodę oraz sól i zmiel na gładką masę.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w kostkę.

Rozgrzej na wysokiej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.

Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.

Na patelnię wrzuć pomidory, przecier pomidorowy, cukier, pieprz oraz sól.

Smaż pod przykryciem ok. 25 minut, aż pomidory staną się miękkie.

Drewnianą łyżką rozdrobnij pomidory na purée.

Do pomidorów dodaj wcześniej przygotowaną masę z chleba. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Zupę podawaj ze świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

694

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły