Toskańska zupa pomidorowa
Łowicz
Toskańska zupa pomidorowa, czyli pappa al pomodoro, to smaczne połączenie pomidorów, aromatycznych ziół, czosnku i chleba. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej pomidorowej z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
694
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Toskańska zupa pomidorowa, czyli pappa al pomodoro, to smaczne połączenie pomidorów, aromatycznych ziół, czosnku i chleba. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej pomidorowej z makaronem.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. czerstwy chleb pokrojony w kostkę
160 ml woda
90 ml oliwa z oliwek extra virgin
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. cebula
1.50 kg pomidory
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżecz. bazylia świeża
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Umieść w naczyniu blendera, chleb, oliwę, czosnek, wodę oraz sól i zmiel na gładką masę.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w kostkę.
Rozgrzej na wysokiej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.
Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.
Na patelnię wrzuć pomidory, przecier pomidorowy, cukier, pieprz oraz sól.
Smaż pod przykryciem ok. 25 minut, aż pomidory staną się miękkie.
Drewnianą łyżką rozdrobnij pomidory na purée.
Do pomidorów dodaj wcześniej przygotowaną masę z chleba. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
Zupę podawaj ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
694
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.