Toskańska zupa pomidorowa

Łowicz
Toskańska zupa pomidorowa

0

0 / 0

Toskańska zupa pomidorowa, czyli pappa al pomodoro, to smaczne połączenie pomidorów, aromatycznych ziół, czosnku i chleba. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej pomidorowej z makaronem.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. czerstwy chleb pokrojony w kostkę

160 ml woda

90 ml oliwa z oliwek extra virgin

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. cebula

1.50 kg pomidory

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżeczka bazylia świeża

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Umieść w naczyniu blendera, chleb, oliwę, czosnek, wodę oraz sól i zmiel na gładką masę.

2

Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w kostkę.

3

Rozgrzej na wysokiej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.

4

Na średnim ogniu podsmaż cebulę, aby stała się miękka, ale nie złapała brązowego koloru.

5

Na patelnię wrzuć pomidory, przecier pomidorowy, cukier, pieprz oraz sól.

6

Smaż pod przykryciem ok. 25 minut, aż pomidory staną się miękkie.

7

Drewnianą łyżką rozdrobnij pomidory na purée.

8

Do pomidorów dodaj wcześniej przygotowaną masę z chleba. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

9

Zupę podawaj ze świeżą bazylią.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły