Toskańska zupa fasolowa

m7
Toskańska zupa fasolowa

0

0 / 0

Toskańska zupa fasolowa to aromatyczna, pożywna i wyjątkowo smaczna propozycja na obiad. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno weganom, wegetarianom, jak i fanom wyrazistych potraw. To doskonały wybór szczególnie w chłodne dni, kiedy szukamy czegoś, co skutecznie nas rozgrzeje i nasyci na resztę dnia.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2.50 l bulion warzywny

800 g pomidory krojone łowicz

0.50 szt. włoska bułka - ciabatta

3 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. puszka fasolki flageolet

1 szt. bazylia

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik.

2

Pokroić ciabattę w kostki i wstawić do piekarnika na 10 minut, by wyschła.

3

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 3-4 min, aż zmiękną.

4

Dodać pomidory, fasolę i bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 min.

5

Dodać podpieczone kawałki bułki, zamieszać.

6

Ponownie doprowadzić zupę do wrzenia i gotować przez dalsze 5 min.

7

Przyprawić. Na talerzu udekorować listkiem bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

256

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły