Tort-motylek

m7
Tort-motylek

1

0 / 0

Tort orzechowo-czekoladowy. robiłam go dla córeczki mojej koleżanki na dwa latka.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 kostka masło

1 l mleko

150 g czekolada gorzka

200 g śmietana 30%

100 g wiórki kokosowe

1 szkl. cukier

1 szt. biszkopt z 8 jaj

6 łyżka mąka ziemniaczana

6 łyżka mąka pszenna

15 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Upiec biszkopta z 8 jaj

2

z litra mleka odlać troche mleka i wymieszać dokładnie mąki tak żeby nie było grudek.

3

reszte mleka zagotować z cukrem.

4

do gotującego się mleka wlać mąki i cały czas mieszać aż powstanie gęsty budyń.

5

ostudzić budyń.

6

orzechy (10 dkg) zmielić i zagotować z 1/4 szklanki mleka-ostudzić.

7

czekolade zetrzeć na tarle o grubych oczkach.

8

biszkopta przekroic na trzy części.Napończować alkoholem z dodatkiem przegotowanej wody.

9

masło zmiksować dodawać stopniowo zimny budyń.

10

odłożyć troche masy na obłożenie boków tortu.

11

podzielić mase na pół.

12

do jednej dodać zmilone orzechy (reszte orzechów pokroić nożem i też dodac do masy)

13

do drugiej dodać startą czekoladę.

14

przekładać krązki biszkoptu.

15

przełożony biszkopt wstawić do lodówki zeby sie schłodził(2 godz)

16

wyciągnąć tort,przekroic na pół.

17

połóki ułożyć tak aby powstał motylek.

18

posmarować boki pozostawioną masą i posypywać kokosem.

19

śmietanę schłodzic w zamrażalce z pół godziny.

20

ubic pod koniec mozna dodac troche cukru pudru.Dekorować torta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

385

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły