Tort-motylek
m7
Tort orzechowo-czekoladowy. robiłam go dla córeczki mojej koleżanki na dwa latka.
1
0 / 0
Tort orzechowo-czekoladowy. robiłam go dla córeczki mojej koleżanki na dwa latka.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 kostka masło
1 l mleko
150 g czekolada gorzka
200 g śmietana 30%
100 g wiórki kokosowe
1 szkl. cukier
1 szt. biszkopt z 8 jaj
6 łyżka mąka ziemniaczana
6 łyżka mąka pszenna
15 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Upiec biszkopta z 8 jaj
z litra mleka odlać troche mleka i wymieszać dokładnie mąki tak żeby nie było grudek.
reszte mleka zagotować z cukrem.
do gotującego się mleka wlać mąki i cały czas mieszać aż powstanie gęsty budyń.
ostudzić budyń.
orzechy (10 dkg) zmielić i zagotować z 1/4 szklanki mleka-ostudzić.
czekolade zetrzeć na tarle o grubych oczkach.
biszkopta przekroic na trzy części.Napończować alkoholem z dodatkiem przegotowanej wody.
masło zmiksować dodawać stopniowo zimny budyń.
odłożyć troche masy na obłożenie boków tortu.
podzielić mase na pół.
do jednej dodać zmilone orzechy (reszte orzechów pokroić nożem i też dodac do masy)
do drugiej dodać startą czekoladę.
przekładać krązki biszkoptu.
przełożony biszkopt wstawić do lodówki zeby sie schłodził(2 godz)
wyciągnąć tort,przekroic na pół.
połóki ułożyć tak aby powstał motylek.
posmarować boki pozostawioną masą i posypywać kokosem.
śmietanę schłodzic w zamrażalce z pół godziny.
ubic pod koniec mozna dodac troche cukru pudru.Dekorować torta.