Tortille z pełnoziarnistej mąki ze złocistym kurczakiem
EdytaZaremba-Filipek
0
5 / 4
Przepyszne danie z chrupiącym kurczakiem i całą furą warzyw. Doskonale zarówno na kolację, jak i na spotkanie w gronie przyjaciół. Placki z pełnoziarnistej mąki zadowolą nawet dbających o dietę!
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
160 ciepła woda
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżeczka sól
2 szt. pierś kurczaka
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka czosnek granulowany
5 łyżka płatki lubella corn flakes klasyczne
3 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
2 szt. jajo
6 plast. ser żółty
2 szt. pomidor
1 pęcz. cebula dymka
6 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
6 łyżka majonez dekoracyjny krakus
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Posypać solą, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawić do przegryzienia.
2 szklanki mąki Lubella pełne ziarno wymieszać ze 16 ml letniej wody, łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować wałek i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na bardzo cieniutki placek i przy pomocy talerza obiadowego wykroić równiutkie koło. Każdy smażyć na suchej, teflonowej patelni około 40-50 sekund z każdej strony.
Płatki corn flakes Lubella przy pomocy malaksera zmielić na miazgę. Dodać bułkę tartą i 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszać w miseczce do uzyskania panierki. Do drugiej miseczki wsypać pozostałą mąkę. Do trzeciej wbić jajka i rozkłócić widelcem. Kawałki kurczaka najpierw panierować w mące, potem w jajku, a na koniec w złotej panierce. Smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Na kazdym placku, rozprowadzić łyżkę ketchupu i układać po kolei: sałatę,plaster żółtego sera posmarowanego łyżką majonezu, następnie kurczaka i pokrojona w drobne piórka cebulkę dymkę. Całość zawinąć w ścisły krokiet. Smacznego