Tortille meksykańskie wegetariańskie

m7
Tortille meksykańskie wegetariańskie

0

0 / 0

Pracochłonne danie, ale idealne na wyjątkowe okazje. Przepis nie tylko dla wegetarian. Mięsożercy w życiu nie wpadną na to, że w tortillach nie ma mięsa, sprawdzone ;) Do tego koniecznie zimne piwko i meksykańska sjesta gotowa! Zwykle robimy tortille meksykańskie razem z narzeczonym - on zajmuje się ciastem a ja farszem, dlatego polecam na romantyczne obiady dla dwojga :)

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. papryka słodka

250 g ser żółty

0.75 szkl. granulat sojowy

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. pomidory krojone łowicz

0.50 szt. cukinia

1 szt. kukurydza konserwowa

4 szt. tortilla

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Granulat sojowy przygotować tak jak w opisie na opakowaniu (zwykle wsypać do posolonego wrzątku i odstawić na 15 minut).

2

Pokroić warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w paski, cebulę posiekać.

3

Do rozgrzanego garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, a po chwili odcedzony granulat sojowy. Mieszać.

4

Po chwili dodać paprykę i pomidory z puszki. Gotować ok. 4 minut.

5

Dodać cukinię i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami.

6

Gotować aż wszystko zmięknie i przejdzie smakiem.

7

Na środek tortilli nałożyć gorący sos, posypać serem, na ser dodać łyżkę gęstej śmietany. Złożyć tortillę z jednej i drugiej strony (tak aby powstało coś na kształt prostokąta.

8

Zajadać od razu!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły