Tortille meksykańskie wegetariańskie
m7
Pracochłonne danie, ale idealne na wyjątkowe okazje. Przepis nie tylko dla wegetarian. Mięsożercy w życiu nie wpadną na to, że w tortillach nie ma mięsa, sprawdzone ;) Do tego koniecznie zimne piwko i meksykańska sjesta gotowa! Zwykle robimy tortille meksykańskie razem z narzeczonym - on zajmuje się ciastem a ja farszem, dlatego polecam na romantyczne obiady dla dwojga :)
0
0 / 0
Pracochłonne danie, ale idealne na wyjątkowe okazje. Przepis nie tylko dla wegetarian. Mięsożercy w życiu nie wpadną na to, że w tortillach nie ma mięsa, sprawdzone ;) Do tego koniecznie zimne piwko i meksykańska sjesta gotowa! Zwykle robimy tortille meksykańskie razem z narzeczonym - on zajmuje się ciastem a ja farszem, dlatego polecam na romantyczne obiady dla dwojga :)
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. papryka słodka
250 g ser żółty
0.75 szkl. granulat sojowy
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. pomidory krojone łowicz
0.50 szt. cukinia
1 szt. kukurydza konserwowa
4 szt. tortilla
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Granulat sojowy przygotować tak jak w opisie na opakowaniu (zwykle wsypać do posolonego wrzątku i odstawić na 15 minut).
Pokroić warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w paski, cebulę posiekać.
Do rozgrzanego garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, a po chwili odcedzony granulat sojowy. Mieszać.
Po chwili dodać paprykę i pomidory z puszki. Gotować ok. 4 minut.
Dodać cukinię i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami.
Gotować aż wszystko zmięknie i przejdzie smakiem.
Na środek tortilli nałożyć gorący sos, posypać serem, na ser dodać łyżkę gęstej śmietany. Złożyć tortillę z jednej i drugiej strony (tak aby powstało coś na kształt prostokąta.
Zajadać od razu!