Tortille meksykańskie wegetariańskie
Łowicz
Te kolorowe tortille meksykańskie to eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost do serca Meksyku. Soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i kremowe dodatki sprawiają, że to danie zachwyci nie tylko wegetarian. Idealne na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi lub przekąskę na imprezę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1178
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Te kolorowe tortille meksykańskie to eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost do serca Meksyku. Soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i kremowe dodatki sprawiają, że to danie zachwyci nie tylko wegetarian. Idealne na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi lub przekąskę na imprezę!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. papryka słodka
250 g ser żółty
0.75 szkl. granulat sojowy
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. pomidory krojone łowicz
0.50 szt. cukinia
1 szt. kukurydza konserwowa
4 szt. tortilla
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Granulat sojowy przygotować tak jak w opisie na opakowaniu (zwykle wsypać do posolonego wrzątku i odstawić na 15 minut).
Pokroić warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w paski, cebulę posiekać.
Do rozgrzanego garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, a po chwili odcedzony granulat sojowy. Mieszać.
Po chwili dodać paprykę i pomidory z puszki. Gotować ok. 4 minut.
Dodać cukinię i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami.
Gotować aż wszystko zmięknie i przejdzie smakiem.
Na środek tortilli nałożyć gorący sos, posypać serem, na ser dodać łyżkę gęstej śmietany. Złożyć tortillę z jednej i drugiej strony (tak, aby powstało coś na kształt prostokąta).
Zajadać od razu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1178
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.