Tortille meksykańskie wegetariańskie

Łowicz
Tortille meksykańskie wegetariańskie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Te kolorowe tortille meksykańskie to eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost do serca Meksyku. Soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i kremowe dodatki sprawiają, że to danie zachwyci nie tylko wegetarian. Idealne na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi lub przekąskę na imprezę!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. papryka słodka

250 g ser żółty

0.75 szkl. granulat sojowy

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. pomidory krojone łowicz

0.50 szt. cukinia

1 szt. kukurydza konserwowa

4 szt. tortilla

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Granulat sojowy przygotować tak jak w opisie na opakowaniu (zwykle wsypać do posolonego wrzątku i odstawić na 15 minut).

Pokroić warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w paski, cebulę posiekać.

Do rozgrzanego garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, a po chwili odcedzony granulat sojowy. Mieszać.

Po chwili dodać paprykę i pomidory z puszki. Gotować ok. 4 minut.

Dodać cukinię i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami.

Gotować aż wszystko zmięknie i przejdzie smakiem.

Na środek tortilli nałożyć gorący sos, posypać serem, na ser dodać łyżkę gęstej śmietany. Złożyć tortillę z jednej i drugiej strony (tak, aby powstało coś na kształt prostokąta).

Zajadać od razu!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1178

kcal

Białka

58

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

67

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły