Tortille meksykańskie wegetariańskie

Łowicz
Tortille meksykańskie wegetariańskie

0

0 / 0

Te kolorowe tortille meksykańskie to eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost do serca Meksyku. Soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i kremowe dodatki sprawiają, że to danie zachwyci nie tylko wegetarian. Idealne na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi lub przekąskę na imprezę!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. papryka słodka

250 g ser żółty

0.75 szkl. granulat sojowy

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. pomidory krojone łowicz

0.50 szt. cukinia

1 szt. kukurydza konserwowa

4 szt. tortilla

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Granulat sojowy przygotować tak jak w opisie na opakowaniu (zwykle wsypać do posolonego wrzątku i odstawić na 15 minut).

2

Pokroić warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w paski, cebulę posiekać.

3

Do rozgrzanego garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, a po chwili odcedzony granulat sojowy. Mieszać.

4

Po chwili dodać paprykę i pomidory z puszki. Gotować ok. 4 minut.

5

Dodać cukinię i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami.

6

Gotować aż wszystko zmięknie i przejdzie smakiem.

7

Na środek tortilli nałożyć gorący sos, posypać serem, na ser dodać łyżkę gęstej śmietany. Złożyć tortillę z jednej i drugiej strony (tak, aby powstało coś na kształt prostokąta).

8

Zajadać od razu!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1178

kcal

Białka

58

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

67

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły