Tortilla z ziemniakami

m7
Tortilla z ziemniakami

2

0 / 0

Tortilla z ziemniakami pyszna hiszpańska przekąska- pokrój na trójkąty i podaj na imprezie.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 oliwa z oliwek

4 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry grubości 3 mm. Cebulę pokroić w krążki.

2

Na patelni z oliwą układać warstwowo na przemian ziemniaki i cebulę. Solić każdą warstswę.Smażyć na bardzo wolnym ogniu, następnie odsączyć wyciekający tłuszcz i ziemniaki.

3

Ubić jaja na puszystą pianę.Zalać ziemiaki masą jajeczną i odstawić na 10 minut

4

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy osączonej z ziemniaków, wlać masę jajeczną, rozsmarować i zmniejszyć ogień.

5

Za pomocą talerza odwrócić tortillę i drugą stronę opiec.

6

Pokroić na trójkąty i podawać gotowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

454

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły