Tortilla "Patatasy na imprezce"

iwona.bakalarska

Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ziemniaki ugotowane
1 szt. cebula biała
1 szt. papryka czerwona
150 g świeży szpinak
4 szt. jaja kurze całe
1 pęcz. szczypiorek
0.50 kostka ser feta
0.75 szkl. lubella mąka poznańska
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Cebulę, paprykę, szpinak pokroić, czosnek posiekać, podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
W dużej misce ubić jajka, dorzucić szczypiorek, ziemniaki oraz resztę warzyw. Delikatnie mieszać, dodać fetę w kostkę oraz mąkę Lubella. Przygotowaną masę wlać na rozgrzaną patelnię.
Smażyć na małym ogniu. Gdy ciasto stęgnie, przewrócić na drugą stronę. Kroić jak pizzę, można podać z dowolnym sosem np. czosnkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.