Tortilla na ostro z sosem meksykańskim Łowicz z nutką orientu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
agnieszkaaa1234
![Tortilla na ostro z sosem meksykańskim Łowicz z nutką orientu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975782177.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo prosty i szybki przepis na tortillę inspirowaną przepisem na placki z kuchni algierskiej.
0
0 / 0
Bardzo prosty i szybki przepis na tortillę inspirowaną przepisem na placki z kuchni algierskiej.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. placek tortilla
250 g sos meksykański łowicz
1 szt. cebula
1 szt. papryka żółta
50 g mozarella
2 szczyp. przyprawa harissa w proszku
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Po chwili dodajemy sos meksykański Łowicz i dusimy kilka minut.
Do sosu dodajemy przyprawę harissę.
Ser mozarella kroimy drobno lub trzemy na tarce. Dodajemy do sosu.
Przygotowanym sosem smarujemy tortillę. Składamy dwa przeciwległe boki do siebie, a następnie kolejne dwa w ten sam sposób, tak aby powstał kwadrat.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy tortillę z obydwu stron.
Kategorie
Alergeny
Gluten