Tortilla na ostro z sosem meksykańskim Łowicz z nutką orientu
agnieszkaaa1234
Bardzo prosty i szybki przepis na tortillę inspirowaną przepisem na placki z kuchni algierskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
414
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo prosty i szybki przepis na tortillę inspirowaną przepisem na placki z kuchni algierskiej.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. placek tortilla
250 g sos meksykański łowicz
1 szt. cebula
1 szt. papryka żółta
50 g mozarella
2 szczyp. przyprawa harissa w proszku
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Po chwili dodajemy sos meksykański Łowicz i dusimy kilka minut.
Do sosu dodajemy przyprawę harissę.
Ser mozarella kroimy drobno lub trzemy na tarce. Dodajemy do sosu.
Przygotowanym sosem smarujemy tortillę. Składamy dwa przeciwległe boki do siebie, a następnie kolejne dwa w ten sam sposób, tak aby powstał kwadrat.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy tortillę z obydwu stron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
414
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten