Tortilla gyros

m7

Tortilla gyros to szybka, aromatyczna potrawa inspirowana kuchnią grecką. Soczyste, dobrze przyprawione mięso w połączeniu z warzywami i kremowym sosem czosnkowym, zawinięte w miękką tortillę, tworzy idealne danie na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. To idealny wybór dla wszystkich fanów domowych fast foodów. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tortilla gyros to szybka, aromatyczna potrawa inspirowana kuchnią grecką. Soczyste, dobrze przyprawione mięso w połączeniu z warzywami i kremowym sosem czosnkowym, zawinięte w miękką tortillę, tworzy idealne danie na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. To idealny wybór dla wszystkich fanów domowych fast foodów. Smacznego!
19
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. placki tortilla
1 szt. ogórek
2 szt. pomidory
1 szt. czerwona cebula
1 szt. sałata lodowa
Mięso
500 g pierś z kurczaka
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. słodka papryka
1 łyżecz. wędzona papryka
0.50 łyżecz. kumin
0.50 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. oregano suszone
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Sos czosnkowy
200 g jogurt grecki
2 łyżka majonez
1 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
20 ml sok z cytryny
Przygotowanie
Pokrój kurczaka na cienkie paski.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Dodaj mięso i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż kurczaka przez około 7–10 minut, aż mięso będzie złociste i usmażone w środku.
W małej miseczce wymieszaj jogurt grecki, majonez, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstaw do lodówki.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Ogórka pokrój w cienkie plasterki, pomidory w kostkę, a obraną cebulę w cienkie krążki.
Podgrzej tortille na suchej patelni przez około 20–30 sekund z każdej strony, aż staną się elastyczne.
Na środku każdej tortilli rozsmaruj 1–2 łyżki sosu czosnkowego.
Nałóż porcję mięsa, sałatę, ogórka, pomidory i cebulę.
Zawiń tortillę, zaczynając od dolnej krawędzi, następnie boki, tworząc rożek.
Tortille gyros podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo owinąć dolną część każdej tortilli w papier pergaminowy, aby łatwiej było jeść.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.