Tortilla z krewetkami

m7
Tortilla z krewetkami

1

0 / 0

Tortille z krewetkami to idealne danie dla miłośników kuchni pełnej smaku i kolorów. To szybkie i proste danie, które zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i połączeniem tekstur – miękkich tortilli, soczystych krewetek i chrupiących warzyw. Idealne na lekki obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, kiedy chcemy podać coś efektownego, ale jednocześnie szybkiego do przygotowania.

12

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. placki tortilla

400 g krewetki surowe bez pancerzy

2 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. płatki chili

0.50 łyżecz. słodka papryka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 g liście sałaty

0.50 szt. ogórek

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Pokrój czerwoną paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, a ogórka w plastry.

2

Umyj liście sałaty i odsącz z wody.

3

Posiekaj świeży koperek.

4

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek.

5

Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat.

6

Wrzuć krewetki na patelnię, dopraw płatkami chili, słodką papryką, solą i pieprzem. Smaż 3-4 minuty, aż krewetki będą różowe i miękkie.

7

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i paprykę przez 4-5 minut, aż zmiękną, ale pozostaną chrupiące.

8

Wymieszaj warzywa z usmażonymi krewetkami.

9

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni przez 1-2 minuty, aż będą ciepłe i elastyczne.

10

Na każdej tortilli ułóż liście sałaty i kilka plastrów ogórka.

11

Dodaj porcję krewetek z warzywami.

12

Posyp świeżym koperkiem.

13

Zwiń tortille w ciasny rulon.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

860

kcal

Białka

70

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły