Tortilla de padatas

m7
Tortilla de padatas

0

0 / 0

Moja modyfikacja tortilli de patatas - dawno nie robiona znowu zagosciła.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka tymianek

4 szt. ziemniaki

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. czosnek

1 szt. cebula

1 szt. papryczka ostra chili

5 szt. salami

2 łyżka olej roślinny

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka zielona

Przygotowanie


1

Ziemniaki kroje na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki i smaże ok 10 minut co jakis czas przewracajac je zeby nie przywarły do dna. posypuje solą i pieprzem.

2

Pod koniec wrzucam cebule pokrojona w kosteczke. drobno pokrojony czosnek, i kawałki chorizo, smaże razem chwilę, następnie dodaje papryki pokrojone w kostke. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie.

3

Jajka roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem. Wylewam masę jajeczną na patelnię, posypuję tymiankiem. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadziła.

4

Smaże do czasu gdy się zetnie, przykrywam patelnię duzym talerzem, odwracam patelnię, przenosze placek na talerz i ponownie zsuwam na patelnię. Smaże spód. Wystarczy 2 minuty.

5

Podawać na patelni lub pokroić na kawałki i rozkładać na talerze. Nastepnego dnia tortilla zyskuje jeszcze lepszy smak, chociaż rzadko zostaje:)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły