Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami

m7
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami

0

0 / 0

Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami to idealne połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw oraz kremowego sosu, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest szybka w przygotowaniu, sycąca i pełna smaku – idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i zdrowy lunch do pracy czy na piknik.

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. tortilla pszenna

400 g pierś z kurczaka

100 g sałata lodowa

1 szt. papryka czerwona

2 szt. pomidory

1 szt. ogórek świeży

1 szt. czerwona cebula

100 ml jogurt naturalny

50 ml majonez

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. czosnek granulowany

Przygotowanie


1

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę (ok. 2 cm).

2

W misce wymieszaj kurczaka z oliwą, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

3

Podsmaż kurczaka na patelni na średnim ogniu przez 8–10 minut, aż będzie złocisty i dobrze usmażony. Odstaw do ostygnięcia.

4

Posiekaj sałatę lodową na drobne kawałki.

5

Pokrój paprykę w cienkie paski, pomidory i ogórka w drobną kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie piórka.

6

W małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i sok z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

7

Na środku każdej tortilli ułóż porcję sałaty.

8

Dodaj równomiernie pokrojone warzywa oraz podsmażonego kurczaka.

9

Polej całość 2 łyżkami sosu.

10

Zwiń tortillę: najpierw zawiń dolny brzeg, a następnie boki, formując zwartą roladę.

11

Pokrój każdą tortillę na pół, aby ułatwić jedzenie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

694

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły