Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Litr
Olej do smażenia
3 Sztuki
JAJA
2 Sztuki
cebula
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy,obrane kroimy w plastry,i wkładamy do głębokiego oleju (polecam zaopatrzenie sie w głęboką patelnię-łatwiej wtedy czuwać nad smażącymi sie ziemniakami)-to wszystko na średnim ogniu i czekamy aż ziemniaki nabiora złotego odcienia.
  2. Podejrzewam ,że ziemniaki nie zmieszcza się wszystkie na raz na patelni dlatego zrobione odkładamy do głębokiego naczynia-będzie nam potem potrzebne-i wkładamy nastepne partie.
  3. W międzyczasie na odrębnej patelni podsmażamy cebulke tak aby się zeszkliła.
  4. Rozbijamy nasze wcześniej przygotowane jajka i rozbijamy je do kubeczka razem z żółtkiem i białkiem-mieszamy tak aby zrobiła sie z nich żółta masa.
  5. Gdy mamy juz wszystkie ziemniaki zrobione w głębokim naczyniu,wsypujemy do nich zeszkloną cebulkę i oblewamy wymieszanymi jajami.
  6. Podgrzewamy olej na patelni-tym razem nie głęboki a zwykłą warstwę i wlewamy zawartość miski.
  7. Należy ułożyć naszą masę poziomo-w końcu ma to być semi placek.
  8. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu.
  9. Polecam sprawdzanie co jakis czas jak wygląda nasz twór-powinniśmy być cały czas w stanie obracać plackiem na patelni dlatego trzeba sparwdzac czy aby nam nie przywarł.
  10. Kiedy juz spód nam sie przypiekła czeka nas najtrudniejsza część-przewracanie na drugą stronę. Ja używam do tego celu dużego płaskiego talerza, po czym wkładamy przewrócony placek na naszą patelnie,która juz jest rozgrzana z nową dawka oleju.
  11. Powtarzamy uprzednia sytuację a gdy juz uważamy ,że placek jest gotów wyciagamy i czekamy aż wystygnie.
  12. W Hiszpanii zjada sie takowy placek wpakowany między 2 połówki bagietki i pomidory.
  13. *zaleta dodatkową tejże potrawy jest fakt ,że możemy do niej włożyć praktycznie wszystko-czasem do plackowej masy dodaje podsmażoną kiełbaskę i konserwowy groszek-ale to juz zostawiam wam-
  14. eksperymentujcie i smacznego!.

Opis

Przedstawiam prosty przepis który udało mi sie przywieźć od znajomych z hiszpanii-danie jest niezwykle proste ale wymaga od nas uwagi i chwili skupienia i precyzji

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!