Tortilla hiszpańska z ziemniakami

m7

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, znana jako tortilla de patatas, to idealny wybór na śniadanie, kolację lub przekąskę. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, krojąc ją na kawałki i serwując jako tapas. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, oliwek, świeżego pieczywa, sałaty lub sosem pomidorowym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4981
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
509
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, znana jako tortilla de patatas, to idealny wybór na śniadanie, kolację lub przekąskę. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, krojąc ją na kawałki i serwując jako tapas. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, oliwek, świeżego pieczywa, sałaty lub sosem pomidorowym. Smacznego!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 l olej roślinny
3 szt. jaja
2 szt. cebula
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do głębokiego oleju (polecamy zaopatrzenie się w głęboką patelnię — łatwiej wtedy czuwać nad smażącymi się ziemniakami). Ziemniaki smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego odcienia.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy cebulkę, aby się zeszkliła.
Przekładamy usmażone ziemniaki i cebulę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oliwy.
Rozbijamy przygotowane jajka do kubeczka i mieszamy, aby zrobiła się z nich żółta masa.
Delikatnie mieszamy odsączone ziemniaki i cebulę z jajkami, tak aby składniki się połączyły.
Na tej samej patelni na małej ilości oleju wylewamy całą mieszankę jajeczną z ziemniakami.
Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż spód się zetnie i zarumieni. Uważamy, aby nie przypalić.
Gdy spód się przypiecze, przewracamy placek na drugą stronę. Możemy użyć do tego celu dużego płaskiego talerza. Ostrożnie przykrywamy patelnię talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy ją do góry nogami, aby tortilla znalazła się na talerzu. Przesuwamy tortillę z powrotem na patelnię drugą stroną i smażymy jeszcze przez 3–5 minut, aż będzie ścięta również z drugiej strony.
Przekładamy gotową tortillę na deskę lub talerz. Czekamy kilka minut przed krojeniem, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4981
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
509
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.