Tortilla pełnoziarnista z ryżem

Łowicz

Pyszne pełnoziarniste wrapy wypełnione aromatycznym nadzieniem z warzyw i ryżu, podawane z domową salsą pomidorową i kremowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Idealne na lekki obiad lub kolację. Danie jest zdrowe i pełne smaku — z pewnością przypadnie do gustu fanom sycących, lekko pikantnych i wyrazistych połączeń kulinarnych!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne pełnoziarniste wrapy wypełnione aromatycznym nadzieniem z warzyw i ryżu, podawane z domową salsą pomidorową i kremowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Idealne na lekki obiad lub kolację. Danie jest zdrowe i pełne smaku — z pewnością przypadnie do gustu fanom sycących, lekko pikantnych i wyrazistych połączeń kulinarnych!
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. tortilla pełnoziarnista
150 g ryż gotowany
50 g ogórek świeży
50 g sałata rzymska
1 łyżka posiekany szczypiorek
Salsa pomidorowa
200 g pomidory krojone łowicz
1 szt.
1 szt. papryczka chili
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka posiekana kolendra
Sos jogurtowo-czosnkowy
100 ml jogurt naturalny
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżecz. posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili (jeśli używasz). Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp kolendrą.
Odstaw do przestygnięcia.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i schłodź w lodówce.
Rozgrzej tortille na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony.
Na środku każdej tortilli ułóż sałatę, plasterki ogórka, gotowany ryż i posiekany szczypiorek.
Zawiń tortille, składając brzegi do środka i zwijając je w rulon.
Na talerzu ułóż przygotowane wrapy. Przekrój je na pół, aby lepiej prezentowały nadzienie.
Podawaj z przestudzoną salsą pomidorową i schłodzonym sosem jogurtowo-czosnkowym.