Tortilla pełnoziarnista z ryżem

Łowicz
Tortilla pełnoziarnista z ryżem

0

0 / 0

Pyszne pełnoziarniste wrapy wypełnione aromatycznym nadzieniem z warzyw i ryżu, podawane z domową salsą pomidorową i kremowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Idealne na lekki obiad lub kolację. Danie jest zdrowe i pełne smaku — z pewnością przypadnie do gustu fanom sycących, lekko pikantnych i wyrazistych połączeń kulinarnych!

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. tortilla pełnoziarnista

150 g ryż gotowany

50 g ogórek świeży

50 g sałata rzymska

1 łyżka posiekany szczypiorek

Salsa pomidorowa

200 g pomidory krojone łowicz

1 szt.

1 szt. papryczka chili

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka posiekana kolendra

Sos jogurtowo-czosnkowy

100 ml jogurt naturalny

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

2

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili (jeśli używasz). Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.

3

Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp kolendrą.

4

Odstaw do przestygnięcia.

5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

6

Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i schłodź w lodówce.

7

Rozgrzej tortille na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony.

8

Na środku każdej tortilli ułóż sałatę, plasterki ogórka, gotowany ryż i posiekany szczypiorek.

9

Zawiń tortille, składając brzegi do środka i zwijając je w rulon.

10

Na talerzu ułóż przygotowane wrapy. Przekrój je na pół, aby lepiej prezentowały nadzienie.

11

Podawaj z przestudzoną salsą pomidorową i schłodzonym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

543

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły