Tortilla

Lubella
Tortilla

1

0 / 0

Tortilla to elastyczny, cienki placek przygotowywany z mąki pszennej lub kukurydzianej. Stanowi bazę do wielu potraw kuchni meksykańskiej, takich jak tacos, burritos czy quesadillas. Jest łatwa do przygotowania, uniwersalna i doskonała na każdą okazję. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

150 ml ciepła woda

30 ml olej roślinny

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia (jeśli używasz). Dodaj olej i ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 5-7 minut).

2

Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw je na 20 minut, aby odpoczęło – to ułatwi formowanie placków.

3

Podziel ciasto na 8 równych części. Uformuj z nich kulki i przykryj je wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.

4

Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdą kulkę na bardzo cienki placek o średnicy około 20 cm. Staraj się, aby placki były jak najcieńsze.

5

Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej żeliwną lub teflonową) na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, połóż placek i smaż przez około 30-40 sekund z każdej strony, aż pojawią się złote pęcherzyki. Nie smaż zbyt długo, aby tortilla pozostała elastyczna.

6

Gotowe tortille odkładaj na talerz i przykrywaj wilgotną ściereczką lub folią aluminiową, aby nie wyschły i zachowały miękkość.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

534

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły