Tortilla

m7
Tortilla

1

0 / 0

Propozycja dla wegetarianów, choc jestem przekonana , że mięsożercom równiez posmakuje.Danie rodem z Hiszpani!:)Polecam:)

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

600 g ziemniaki

0.50 szkl. oliwa z oliwek

1 szt. cebula

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

Przygotowanie


1

Wlewamy oliwę z oliwek do nagrzanej wcześniej patelni i podgrzewamy, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziemniaki i cebulę i gotuję ok. 15 - 20 min. aż ziemniaki staną się miękkie.

2

Ubijamy jajka i przyprawiamy je dość obficie solą i pieprzem.

3

Nad żaroodporną miską odcedzamy ziemniaki i cebulę, i zachowujemy pozostałą oliwę.

4

Bardzo delikatnie mieszamy warzywa z jajkami i odstaw wszystko na 10 minut.

5

Drewniana łyżką usuwamy pozostałości z patelni.

6

Ponownie rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu dodając 4 łyżki zachowanej wcześniej oliwy.

7

Dodajemy mieszankę z jaj i warzyw i wygładzamy powierzchnię, tak, aby ziemniaki i cebula nie wystawały ponad powierzchnię.

8

Smażymy przez 5 minut, potrząsając co jakiś czas lekko patelnią. Następnie ostrożnie przenosimy tortillę na duży talerz i ponownie na patelnię, i smażymy druga stronę tortilli.

9

Podsmażamy tortillę jeszcze jakieś 3 minuty, na złocisty kolor. Wykładamy na talerz i odstawiamy na co najmniej 5 minut przed krojeniem. Ozdabiamy zieloną pietruszką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły