Tortellini z szynką i serem w maśle szałwiowym

m7
Tortellini z szynką i serem w maśle szałwiowym

2

0 / 0

To danie łatwe w przygotowaniu nadaje się na wieczór we dwoje lub kolację dla znajomych, których zaskoczy zapewne Twoja kulinarna inwencja.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

700 g makaron tortellini

1 szt. ząbek czosnku

20 szt. szałwia

6 łyżka masło

6 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Wkładamy masło, czosnek i szałwię do rondelka o pogrubionym dnie i podgrzewamy na małym ogniu 1-2 minuty, aż masło się roztopi. Przyprawiamy pieprzem.

2

Gotujemy pierożki w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Odcedzamy i jedną trzecią przekładamy do ogrzanej salaterki.

3

Mieszamy z 1 łyżką sosu i 2 łyżkami parmezanu.

4

Powtarzamy tę czynność, aż wszystkie pierożki, sos i parmezan będą wymieszane. Podajemy z parmezanem do posypania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

895

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły