Tortellini z szynką i serem w maśle szałwiowym
m7
To danie łatwe w przygotowaniu nadaje się na wieczór we dwoje lub kolację dla znajomych, których zaskoczy zapewne Twoja kulinarna inwencja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
895
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
To danie łatwe w przygotowaniu nadaje się na wieczór we dwoje lub kolację dla znajomych, których zaskoczy zapewne Twoja kulinarna inwencja.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
700 g makaron tortellini
1 szt. ząbek czosnku
20 szt. szałwia
6 łyżka masło
6 łyżka parmezan
Przygotowanie
Wkładamy masło, czosnek i szałwię do rondelka o pogrubionym dnie i podgrzewamy na małym ogniu 1-2 minuty, aż masło się roztopi. Przyprawiamy pieprzem.
Gotujemy pierożki w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Odcedzamy i jedną trzecią przekładamy do ogrzanej salaterki.
Mieszamy z 1 łyżką sosu i 2 łyżkami parmezanu.
Powtarzamy tę czynność, aż wszystkie pierożki, sos i parmezan będą wymieszane. Podajemy z parmezanem do posypania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
895
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.