Tortellini z ricottą i szpinakiem

kontakt_1
Tortellini z ricottą i szpinakiem

0

3 / 1

Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Farsz z smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Buon Appetito!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g mąka pszenna

4 szt. jajko

1 szcz. sól

350 g szpinak

0.50 szt. cebula biała

1 szt. ząbek czosnku

200 g ser ricotta

1 szt. jajko

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa z oliwek

3 szcz. sól

2 szcz. pieprz

50 g masło

50 g parmezan tarty

Przygotowanie


1

Szpinak, pokrojoną cebulę w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę blanszujemy na odrobinie oliwy z oliwek. Studzimy.

2

Następnie do szpinaku dodajemy ricottę i jajko. Całość mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami.

3

Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.

4

Następnie gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na kwadraty 4x4 cm. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu. Formułujemy tortellini.

5

Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

6

Ugotowane tortellini podajemy z rozpuszczonym masłem i tartym parmezanem. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły