Tortellini z ricottą i szpinakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Tortellini z ricottą i szpinakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974478463.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Farsz z smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Buon Appetito!
0
3 / 1
Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Farsz z smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Buon Appetito!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g mąka pszenna
4 szt. jajko
1 szczyp. sól
350 g szpinak
0.50 szt. cebula biała
1 szt. ząbek czosnku
200 g ser ricotta
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa z oliwek
3 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
50 g masło
50 g parmezan tarty
Przygotowanie
Szpinak, pokrojoną cebulę w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę blanszujemy na odrobinie oliwy z oliwek. Studzimy.
Następnie do szpinaku dodajemy ricottę i jajko. Całość mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Następnie gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na kwadraty 4x4 cm. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu. Formułujemy tortellini.
Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Ugotowane tortellini podajemy z rozpuszczonym masłem i tartym parmezanem. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.