Torta salata ze szpinakiem i ricottą
EkspertOdKuchni
Torta salata ze szpinakiem i ricottą to włoskie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest to wspaniała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim daniem. Torta salata to po włosku „słona tarta”, której bazą jest ciasto francuskie. W naszym przepisie urozmaicona jest o szpinak, delikatną ricottę oraz aromatyczne suszone pomidory. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach.
0
0 / 0
Torta salata ze szpinakiem i ricottą to włoskie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest to wspaniała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim daniem. Torta salata to po włosku „słona tarta”, której bazą jest ciasto francuskie. W naszym przepisie urozmaicona jest o szpinak, delikatną ricottę oraz aromatyczne suszone pomidory. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
450 g szpinak
1 łyżecz. suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
250 g mozarella
1 łyżecz. świeża bazylia
100 g parmezan tarty
2 łyżka oliwa extra virgin
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
250 g masło
200 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. sól
100 g zimna woda
Przygotowanie
Przygotuj ciasto francuskie. W tym celu połącz pokrojone w kostkę masło, sól oraz przesianą mąkę. Rozcieraj palcami do momentu powstania kruszonki. Następnie stopniowo dolewaj wodę, aż całość połączy się w gładką kulę.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj na kształt prostokąta, złóż na pół i ponownie rozwałkuj w ten sam sposób. Powtórz czynność około 3 razy. Ponownie zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Szpinak dokładnie umyj, a następnie przesmaż wraz z całym ząbkiem czosnku w rondlu na rozgrzanej oliwie, aż będzie miękki.
Pod koniec smażenia dopraw szpinak solą, pieprzem i wyciągnij czosnek. Po ostygnięciu odciśnij nadmiar wody i posiekaj go.
W misce wymieszaj parmezan z ricottą, gałką muszkatołową, jajkiem i odrobiną soli. Dodaj posiekany szpinak.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj je widelcem i wyłóż przygotowany wcześniej farsz.
Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i delikatnie nakłuj widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem. Możesz również ozdobić górę wyciętymi paskami ciasta.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.