Torta salata ze szpinakiem i ricottą
EkspertOdKuchni
Torta salata ze szpinakiem i ricottą to włoskie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest to wspaniała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim daniem. Torta salata to po włosku „słona tarta”, której bazą jest ciasto francuskie. W naszym przepisie urozmaicona jest o szpinak, delikatną ricottę oraz aromatyczne suszone pomidory. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
582
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Torta salata ze szpinakiem i ricottą to włoskie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest to wspaniała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim daniem. Torta salata to po włosku „słona tarta”, której bazą jest ciasto francuskie. W naszym przepisie urozmaicona jest o szpinak, delikatną ricottę oraz aromatyczne suszone pomidory. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
450 g szpinak
1 łyżecz. suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
250 g mozarella
1 łyżecz. świeża bazylia
100 g parmezan tarty
2 łyżka oliwa extra virgin
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
250 g masło
200 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. sól
100 g zimna woda
Przygotowanie
Przygotuj ciasto francuskie. W tym celu połącz pokrojone w kostkę masło, sól oraz przesianą mąkę. Rozcieraj palcami do momentu powstania kruszonki. Następnie stopniowo dolewaj wodę, aż całość połączy się w gładką kulę.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj na kształt prostokąta, złóż na pół i ponownie rozwałkuj w ten sam sposób. Powtórz czynność około 3 razy. Ponownie zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Szpinak dokładnie umyj, a następnie przesmaż wraz z całym ząbkiem czosnku w rondlu na rozgrzanej oliwie, aż będzie miękki.
Pod koniec smażenia dopraw szpinak solą, pieprzem i wyciągnij czosnek. Po ostygnięciu odciśnij nadmiar wody i posiekaj go.
W misce wymieszaj parmezan z ricottą, gałką muszkatołową, jajkiem i odrobiną soli. Dodaj posiekany szpinak.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj je widelcem i wyłóż przygotowany wcześniej farsz.
Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i delikatnie nakłuj widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem. Możesz również ozdobić górę wyciętymi paskami ciasta.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
582
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.