Torta salata ze szpinakiem i ricottą

EkspertOdKuchni
Torta salata ze szpinakiem i ricottą

0

0 / 0

Torta salata ze szpinakiem i ricottą to włoskie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest to wspaniała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim daniem. Torta salata to po włosku „słona tarta”, której bazą jest ciasto francuskie. W naszym przepisie urozmaicona jest o szpinak, delikatną ricottę oraz aromatyczne suszone pomidory. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

450 g szpinak

1 łyżeczka suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

250 g mozarella

1 łyżeczka świeża bazylia

100 g parmezan tarty

2 łyżka oliwa extra virgin

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól, pieprz

250 g masło

200 g mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżeczka sól

100 g zimna woda

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto francuskie. W tym celu połącz pokrojone w kostkę masło, sól oraz przesianą mąkę. Rozcieraj palcami do momentu powstania kruszonki. Następnie stopniowo dolewaj wodę, aż całość połączy się w gładką kulę.

2

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj na kształt prostokąta, złóż na pół i ponownie rozwałkuj w ten sam sposób. Powtórz czynność około 3 razy. Ponownie zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

3

Szpinak dokładnie umyj, a następnie przesmaż wraz z całym ząbkiem czosnku w rondlu na rozgrzanej oliwie, aż będzie miękki.

4

Pod koniec smażenia dopraw szpinak solą, pieprzem i wyciągnij czosnek. Po ostygnięciu odciśnij nadmiar wody i posiekaj go.

5

W misce wymieszaj parmezan z ricottą, gałką muszkatołową, jajkiem i odrobiną soli. Dodaj posiekany szpinak.

6

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj je widelcem i wyłóż przygotowany wcześniej farsz.

7

Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i delikatnie nakłuj widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem. Możesz również ozdobić górę wyciętymi paskami ciasta.

8

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły