Torta Caprese
Kakao DecoMorreno
Torta Caprese to włoskie ciasto czekoladowe z migdałami, które jest bez dodatku mąki. Wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiący wierzch z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niemalże rozpływających się w ustach deserów i czekoladowych smaków. Ciasto możemy podawać na różne okazje, takie jak urodziny, święta czy spotkania rodzinne. To również świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.
0
0 / 0
Torta Caprese to włoskie ciasto czekoladowe z migdałami, które jest bez dodatku mąki. Wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiący wierzch z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niemalże rozpływających się w ustach deserów i czekoladowych smaków. Ciasto możemy podawać na różne okazje, takie jak urodziny, święta czy spotkania rodzinne. To również świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
250 g migdały
5 szt. jajka całe
250 g gorzka czekolada
200 g cukier brązowy
170 g masło
2 łyżka likier amaretto
Przygotowanie
W blenderze umieszczamy migdały, 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.
W misce umieszczamy 5 żółtek i brązowy cukier. Miksujemy do momentu powstania jasnej i puszystej masy jajecznej.
Do masy jajecznej dodajemy likier amaretto i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko razem mieszamy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok. 50 minut. Po wypieczeniu studzimy.
Torta caprese przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również serwować z bitą śmietaną.