Torta Caprese

Kakao DecoMorreno

Torta Caprese to włoskie ciasto czekoladowe z migdałami, które jest bez dodatku mąki. Wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiący wierzch z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niemalże rozpływających się w ustach deserów i czekoladowych smaków. Ciasto możemy podawać na różne okazje, takie jak urodziny, święta czy spotkania rodzinne. To również świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
666
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Torta Caprese to włoskie ciasto czekoladowe z migdałami, które jest bez dodatku mąki. Wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiący wierzch z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niemalże rozpływających się w ustach deserów i czekoladowych smaków. Ciasto możemy podawać na różne okazje, takie jak urodziny, święta czy spotkania rodzinne. To również świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
250 g migdały
5 szt. jajka całe
250 g gorzka czekolada
200 g cukier brązowy
170 g masło
2 łyżka likier amaretto
Przygotowanie
W blenderze umieszczamy migdały, 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.
W misce umieszczamy 5 żółtek i brązowy cukier. Miksujemy do momentu powstania jasnej i puszystej masy jajecznej.
Do masy jajecznej dodajemy likier amaretto i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko razem mieszamy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok. 50 minut. Po wypieczeniu studzimy.
Torta caprese przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również serwować z bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
666
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.