Torta Caprese

Kakao DecoMorreno
Torta Caprese

0

0 / 0

Torta Caprese to włoskie ciasto czekoladowe z migdałami, które jest bez dodatku mąki. Wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiący wierzch z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niemalże rozpływających się w ustach deserów i czekoladowych smaków. Ciasto możemy podawać na różne okazje, takie jak urodziny, święta czy spotkania rodzinne. To również świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka kakao decomorreno

250 g migdały

5 szt. jajka całe

250 g gorzka czekolada

200 g cukier brązowy

170 g masło

2 łyżka likier amaretto

Przygotowanie


1

W blenderze umieszczamy migdały, 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy.

2

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.

3

W misce umieszczamy 5 żółtek i brązowy cukier. Miksujemy do momentu powstania jasnej i puszystej masy jajecznej.

4

Do masy jajecznej dodajemy likier amaretto i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko razem mieszamy.

5

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszając.

6

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok. 50 minut. Po wypieczeniu studzimy.

7

Torta caprese przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również serwować z bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły