Torta Caprese

m7
Torta Caprese

0

0 / 0

Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

225 g masło

225 g migdały

225 g czekolada deserowa

0.75 szkl. cukier

6 szt. jajko

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. nadmiar maki usuwamy.Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. ( ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam). W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy rozpuszczoną czekolade i migdały. Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany. Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło.

2

Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy. Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy opcjonalnie z bitą smietana.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły