Torta Caprese

m7

Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
225 g masło
225 g migdały
225 g czekolada deserowa
0.75 szkl. cukier
6 szt. jajko
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. nadmiar maki usuwamy.Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. ( ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam). W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy rozpuszczoną czekolade i migdały. Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany. Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło.
Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy. Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy opcjonalnie z bitą smietana.