0

Składniki

1 Szczypta
sól
225 Gramów
masło
225 Gramów
migdały
225 Gramów
Czekolada deserowa
0.75 Szklanki
cukier
6 Sztuk
jajko
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. nadmiar maki usuwamy.Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. ( ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam). W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy rozpuszczoną czekolade i migdały. Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany. Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło.
  2. Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy. Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy opcjonalnie z bitą smietana.

Opis

Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!