Tort ziemniaczany z mięsem i warzywami

m7
Tort ziemniaczany z mięsem i warzywami

1

0 / 0

Kolejny eksperyment, cudnie pachnący warzywami torcik.. o smaku już nic nie mówię:) Po prostu pycha!!!! Polecam!!!!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżeczka sól, pieprz

0.25 kost. masło

1 szkl. fasolka szparagowa mrożona

4 szt. jaja kurze całe

5 szt. ziemniaki

1 szt. pierś kurczaka

0.50 szt. brokuły

2 szt. marchew

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka śmietanka kremowa 30%

10 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietanki, dodajemy 2 łyżki mąki, starty ser, natępnie starte ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków.

2

Warzywa: brokuł rozdzielamy na małe rożyczki, marchew obieramy, kroimy na cienkie krążki, dodajemy do ciasta, razem z fasolką i kurczakiem.

3

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (najlepiej okrągłego) wlewamy ciasto, pieczemy w piekarniku w temp 160°C ok 30 minut.

4

Po wyjęciu podajemy pokrojone kawałki (jak torcik), dekorujemy szczypiorkiem, pomidorem, sałatą..... :) Wspaniale smakuje polane sosem (mięsnym, pieczarkowym...)

5

P.S. Ja przygotowałam sos musztardowy: szklanka wody, kostka mięsna, łyżka musztardy, pieprz (zagotować) , zagęścić mąką i gotowe:)

6

Smacznego!!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły