Tort z wiśniami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tort z wiśniami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286877.jpeg&w=3840&q=75)
tym tortem na pewno uda się zaskoczyć gości
0
0 / 0
tym tortem na pewno uda się zaskoczyć gości
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g cukier
30 g mąka ziemniaczana
125 g migdały
125 g mąka pszenna tortowa
150 g masło
400 g śmietana 18%
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. kompot z wiśni
1 szt. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Migdały zetrzeć na tartce i dodać do masy. Następnie dodać pianę ubitą z białek.
Ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy piec ok. 40 minut. po wyjęciu ostudzić.
Wiśnie zagotować a następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnego soku. Wystudzić.
Ciasto przekroić na pół. Następnie środek delikatnie wydrążyć. I wypełnić go wiśniami.
Połowę wydrążonej części ciasta podsmażyć na patelni. A potem połączyć wszystko z ubitą na sztywno śmietaną.
Powstałą masę wyłożyć na ciasto chłodzić w lodówce.