Tort z truskawkami

m7
Tort z truskawkami

0

0 / 0

Przepis otrzymałam od szwagierki. Dobry jest na niedzielę jak i na święta.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

0.50 kg truskawki

1 kostka masło śmietankowe

0.50 kostka margaryna zwykła

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

7 szt. białko jaja kurzego

7 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. zagęstnik do śmietany

2 łyżka skrobia ziemniaczana

1 łyżka ocet

1 łyżka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Z 5 białek i 3/4 szklanki cukru ubić pianę. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

2

Żółtka z 5 jaj utrzeć z octem i dodać do masy z białek.

3

Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i upiec biszkopt.

4

Pozostałe 2 jajka ubić z cukrem na puszystą masę, na parze - przy pomocy miksera i odstawić do wystygnięcia. Następnie, cały czas ucierając, dodać po łyżce utarte masło z margaryną. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać zagęstnik i wymieszać. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodawać truskawki.

5

wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty, przesmarować kremem z truskawek. Ozdobić według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

260

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły