Tort z truskawkami
m7
Przepis otrzymałam od szwagierki. Dobry jest na niedzielę jak i na święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
260
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis otrzymałam od szwagierki. Dobry jest na niedzielę jak i na święta.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
0.50 kg truskawki
1 kostka masło śmietankowe
0.50 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
7 szt. białko jaja kurzego
7 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. zagęstnik do śmietany
2 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżka ocet
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
Z 5 białek i 3/4 szklanki cukru ubić pianę. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Żółtka z 5 jaj utrzeć z octem i dodać do masy z białek.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i upiec biszkopt.
Pozostałe 2 jajka ubić z cukrem na puszystą masę, na parze - przy pomocy miksera i odstawić do wystygnięcia. Następnie, cały czas ucierając, dodać po łyżce utarte masło z margaryną. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać zagęstnik i wymieszać. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodawać truskawki.
wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty, przesmarować kremem z truskawek. Ozdobić według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
260
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.