Tort z gruszkami
eluchap
Piękny i smaczny tort z budyniowo-serową masą i aromatycznymi gruszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
259
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piękny i smaczny tort z budyniowo-serową masą i aromatycznymi gruszkami.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 mleko
250 woda
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier waniliowy
500 g serek śmietankowy
500 g gruszka
1 szt. polewa czekoladowa
3 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
2 łyżka cukier puder
20 dag. cukier
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy.
Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wlać do tortownicy o średnicy 24 cm. Upiec biszkopt w 180 st. C przez około 15-20 min.
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń.
Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
Ugotowany budyń przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.
Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę, sok z cytryny i cukier.
W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą, ostudzić.
Na zimny biszkopt w tortownicy, poukładać gruszki, nałożyć masę serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .