Tort z gruszkami

eluchap
Tort z gruszkami

0

0 / 0

Piękny i smaczny tort z budyniowo-serową masą i aromatycznymi gruszkami.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 mleko

250 woda

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cukier waniliowy

500 g serek śmietankowy

500 g gruszka

1 szt. polewa czekoladowa

3 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka cukier

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

2 łyżka cukier puder

20 dag. cukier

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy.

2

Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.

3

Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

4

Wlać do tortownicy o średnicy 24 cm. Upiec biszkopt w 180 st. C przez około 15-20 min.

5

Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń.

6

Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.

7

Ugotowany budyń przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

8

Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.

9

Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę, sok z cytryny i cukier.

10

W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą, ostudzić.

11

Na zimny biszkopt w tortownicy, poukładać gruszki, nałożyć masę serowo-budyniową.

12

Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

259

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły