Tort węgierski na zimno

m7
Tort węgierski na zimno

5

0 / 0

Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kost. masło

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. galaretka pomarańczowa

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. bakalie

4 szt. mandarynki

4 łyżka żelatyna

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.

2

Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.

3

Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.

4

Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.

5

Ubite białka dodać do masy.

6

Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.

7

Masę wylać do tortownicy.

8

Wstawić do lodówki do stężenia.

9

Na wierzch dać bakalie według uznania.

10

Zalać drugą tężejącą galaretką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły