Tort węgierski na zimno

m7
Tort węgierski na zimno

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kostka masło

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. galaretka pomarańczowa

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. bakalie

4 szt. mandarynki

4 łyżka żelatyna

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.

Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.

Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.

Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.

Ubite białka dodać do masy.

Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.

Masę wylać do tortownicy.

Wstawić do lodówki do stężenia.

Na wierzch dać bakalie według uznania.

Zalać drugą tężejącą galaretką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

163

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły