Tort węgierski na zimno

m7

Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
5
0 / 0
Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kostka masło
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. galaretka pomarańczowa
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. bakalie
4 szt. mandarynki
4 łyżka żelatyna
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.
Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.
Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
Ubite białka dodać do masy.
Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.
Masę wylać do tortownicy.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch dać bakalie według uznania.
Zalać drugą tężejącą galaretką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.