Tort węgierski na zimno
m7
Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.
5
0 / 0
Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kost. masło
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. galaretka pomarańczowa
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. bakalie
4 szt. mandarynki
4 łyżka żelatyna
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.
Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.
Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
Ubite białka dodać do masy.
Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.
Masę wylać do tortownicy.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch dać bakalie według uznania.
Zalać drugą tężejącą galaretką.