Example thumb
5

Składniki

1 Kostka
masło extra
1 Szklanka
mleko
1.5 Szklanki
cukier puder
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
1 Sztuka
Galaretka pomarańczowa
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
Bakalie
4 Sztuki
Mandarynki
4 Łyżki
ŻELATYNA
2 Łyżki
kakao w proszku
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.
  2. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.
  3. Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
  4. Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
  5. Ubite białka dodać do masy.
  6. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.
  7. Masę wylać do tortownicy.
  8. Wstawić do lodówki do stężenia.
  9. Na wierzch dać bakalie według uznania.
  10. Zalać drugą tężejącą galaretką.

Opis

Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!