Tort urodzinowy
m7
Idealny prezent na urodziny to ten zrobiony własnoręcznie. Może tort? Polecamy przepis na kakaowo-rumowy tort z nutą czarnej porzeczki. Do dzieła!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealny prezent na urodziny to ten zrobiony własnoręcznie. Może tort? Polecamy przepis na kakaowo-rumowy tort z nutą czarnej porzeczki. Do dzieła!
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. aromat rumowy
400 g masło
200 g dżem łowicz czarna porzeczka
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier puder
1 szkl. woda
6 szt. jaja kurze całe
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka cukier
3 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz na samym końcu kakao. Delikatnie mieszamy, aby składniki biszkoptu się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto kroimy na trzy części.
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka, aromat rumowy oraz kakao, miksujemy jeszcze chwilę.
Następnie każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, a następnie kremem czekoladowym. Układamy jeden na drugim. Przed smarowaniem biszkopty nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Można cały tort posmarować bitą śmietaną.