Tort urodzinowy

m7
Tort urodzinowy

0

0 / 0

Idealny prezent na urodziny to ten zrobiony własnoręcznie. Może tort? Polecamy przepis na kakaowo-rumowy tort z nutą czarnej porzeczki. Do dzieła!

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka aromat rumowy

400 g masło

200 g dżem łowicz czarna porzeczka

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier puder

1 szkl. woda

6 szt. jaja kurze całe

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka cukier

3 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz na samym końcu kakao. Delikatnie mieszamy, aby składniki biszkoptu się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto kroimy na trzy części.

2

Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka, aromat rumowy oraz kakao, miksujemy jeszcze chwilę.

3

Następnie każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, a następnie kremem czekoladowym. Układamy jeden na drugim. Przed smarowaniem biszkopty nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

4

Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Można cały tort posmarować bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły