Tort truskawkowy z kremem waniliowym
Łowicz
Pyszny tort owocowy z puszystym biszkoptem i kremem waniliowym! Prosty do wykonania przez każdego domowego cukiernika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
339
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Pyszny tort owocowy z puszystym biszkoptem i kremem waniliowym! Prosty do wykonania przez każdego domowego cukiernika.
?
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Przygotowanie
Rozdzielić żółtka wszystkich jaj od białek. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszać z masą z żółtek.
Białka jaj ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z masą ciasta.
Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całą masę na biszkopt.
Piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przekroić na 3 warstwy.
150ml śmietanki kremówki podgrzać na małym ogniu (ważne, aby nie zagotować), dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić.
Pozostałą resztę kremówki ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Miksując, dodawać po 1-2 łyżki mascarpone, a na koniec wlać ostudzoną śmietankę kremówkę z żelatyną. Masę kremową schłodzić w lodówce przez około 15 minut
Przygotować poncz do nasączania ciasta rozpuszczając cukier w wodzie i soku z cytryny.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem, a następnie rozsmarować na wierzchu 3 łyżki dżemu truskawkowego, a później 3 czubate łyżki waniliowego kremu i przykryć drugim blatem ciasta – czynność powtórzyć.
Ostatnią warstwę ciasta nasączyć pozostałym ponczem, a resztę kremu rozsmarować po wierzchu i bokach tortu.
Górę ciasta wysmarować warstwą dżemy truskawkowego.
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni, a następnie udekorować boki oraz górne krawędzie tortu.
Tort odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
339
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka