Tort truskawkowy z kremem waniliowym

Łowicz
Tort truskawkowy z kremem waniliowym

0

4.5 / 2

Pyszny tort owocowy z puszystym biszkoptem i kremem waniliowym! Prosty do wykonania przez każdego domowego cukiernika.

?

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Przygotowanie


1

Rozdzielić żółtka wszystkich jaj od białek. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.

2

Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszać z masą z żółtek.

3

Białka jaj ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z masą ciasta.

4

Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całą masę na biszkopt.

5

Piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przekroić na 3 warstwy.

6

150ml śmietanki kremówki podgrzać na małym ogniu (ważne, aby nie zagotować), dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić.

7

Pozostałą resztę kremówki ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Miksując, dodawać po 1-2 łyżki mascarpone, a na koniec wlać ostudzoną śmietankę kremówkę z żelatyną. Masę kremową schłodzić w lodówce przez około 15 minut

8

Przygotować poncz do nasączania ciasta rozpuszczając cukier w wodzie i soku z cytryny.

9

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem, a następnie rozsmarować na wierzchu 3 łyżki dżemu truskawkowego, a później 3 czubate łyżki waniliowego kremu i przykryć drugim blatem ciasta – czynność powtórzyć.

10

Ostatnią warstwę ciasta nasączyć pozostałym ponczem, a resztę kremu rozsmarować po wierzchu i bokach tortu.

11

Górę ciasta wysmarować warstwą dżemy truskawkowego.

12

Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni, a następnie udekorować boki oraz górne krawędzie tortu.

13

Tort odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły