Tort tiramisu

mariola85
Tort tiramisu

0

0 / 0

Letni tort na wyjątkowe okazje.

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

75 mleko

75 espresso

0.50 kg serek mascarpone

1 szcz. sól

2 łyżeczka żelatyna

0.50 szkl. espresso

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

5 szt. jaja kurze całe

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka olej

2 łyżka woda

2 łyżka likier amaretto

4 łyżka cukier

10 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. mąka ziemniaczana

22 dek. cukier

Przygotowanie


1

Białka ubijamy ze szczyptą soli, do ubitych dodajemy połową cukru.

2

Żółtka ucieramy z resztą cukru, mąki łączymy ze sobą.

3

Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej z wodą i mieszankę mąki, mieszamy na wolnych obrotach.

4

Biszkopt pieczemy w tortownicy przez 40 minut w temp. 180 stopni C, jak wystygnie kroimy na 3 części.

5

Żelatyna namaczany w filiżance espresso, jak napęcznieje dodajemy ją do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i studzimy, jeśli pojawią się grudki przecedzamy.

6

Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru, żółtka również ucieramy z 2 łyżkami cukru i łączymy, dodajemy mascarpone i ostudzoną żelatynę.

7

Całość miksujemy, odstawiamy do lodówki, aby trochę zastygła.

8

Do espresso dodajemy likier amaretto - nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu, następnie smarujemy kremem, tak samo powtarzamy przy każdej z 3 warstw.

9

Smarujemy również wierzch biszkoptu i boki, do których przyklejamy biszkopty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły