Tort tiramisu
mariola85
Letni tort na wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Letni tort na wyjątkowe okazje.
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
75 mleko
75 espresso
0.50 kg serek mascarpone
1 szczyp. sól
2 łyżecz. żelatyna
0.50 szkl. espresso
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
5 szt. jaja kurze całe
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka olej
2 łyżka woda
2 łyżka likier amaretto
4 łyżka cukier
10 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. mąka ziemniaczana
22 dag. cukier
Przygotowanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli, do ubitych dodajemy połową cukru.
Żółtka ucieramy z resztą cukru, mąki łączymy ze sobą.
Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej z wodą i mieszankę mąki, mieszamy na wolnych obrotach.
Biszkopt pieczemy w tortownicy przez 40 minut w temp. 180 stopni C, jak wystygnie kroimy na 3 części.
Żelatyna namaczany w filiżance espresso, jak napęcznieje dodajemy ją do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i studzimy, jeśli pojawią się grudki przecedzamy.
Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru, żółtka również ucieramy z 2 łyżkami cukru i łączymy, dodajemy mascarpone i ostudzoną żelatynę.
Całość miksujemy, odstawiamy do lodówki, aby trochę zastygła.
Do espresso dodajemy likier amaretto - nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu, następnie smarujemy kremem, tak samo powtarzamy przy każdej z 3 warstw.
Smarujemy również wierzch biszkoptu i boki, do których przyklejamy biszkopty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.