Tort śmietanowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tort śmietanowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975822675.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny torcik
0
0 / 0
Pyszny torcik
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 śmietana 36%
150 g dżem łowicz czarna porzeczka
100 g owoce kandyzowane
7 szt. jaja kurze całe
10 łyżka cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka sok z czarnej porzeczki
5 dag. wiórki kokosowe
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i wiórki kokosowe.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu studzimy, ciasto kroimy na trzy placki.
Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Spodni placek smarujemy połową dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy kolejnym plackiem, skrapiamy sokiem porzeczkowym, smarujemy resztą dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy trzecim, ostatnim plackiem. Cały tort smarujemy resztą śmietany.
Ozdabiamy rozetkami śmietany, wisienkami kandyzowanymi i dekorujemy wg uznania lub okoliczności.