Tort śmietanowy

m7
Tort śmietanowy

0

0 / 0

Pyszny torcik

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 śmietana 36%

150 g dżem łowicz czarna porzeczka

100 g owoce kandyzowane

7 szt. jaja kurze całe

10 łyżka cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka mąka ziemniaczana

4 łyżka sok z czarnej porzeczki

5 dek. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i wiórki kokosowe.

2

Dokładnie mieszamy.

3

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 190*C.

4

Po upieczeniu studzimy, ciasto kroimy na trzy placki.

5

Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.

6

Spodni placek smarujemy połową dżemu i 1/3 śmietany.

7

Przykrywamy kolejnym plackiem, skrapiamy sokiem porzeczkowym, smarujemy resztą dżemu i 1/3 śmietany.

8

Przykrywamy trzecim, ostatnim plackiem. Cały tort smarujemy resztą śmietany.

9

Ozdabiamy rozetkami śmietany, wisienkami kandyzowanymi i dekorujemy wg uznania lub okoliczności.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły