Tort śmietanowy

m7
Tort śmietanowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny torcik

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 śmietana 36%

150 g dżem łowicz czarna porzeczka

100 g owoce kandyzowane

7 szt. jaja kurze całe

10 łyżka cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka mąka ziemniaczana

4 łyżka sok z czarnej porzeczki

5 dag. wiórki kokosowe

Przygotowanie


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i wiórki kokosowe.

Dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 190*C.

Po upieczeniu studzimy, ciasto kroimy na trzy placki.

Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.

Spodni placek smarujemy połową dżemu i 1/3 śmietany.

Przykrywamy kolejnym plackiem, skrapiamy sokiem porzeczkowym, smarujemy resztą dżemu i 1/3 śmietany.

Przykrywamy trzecim, ostatnim plackiem. Cały tort smarujemy resztą śmietany.

Ozdabiamy rozetkami śmietany, wisienkami kandyzowanymi i dekorujemy wg uznania lub okoliczności.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

326

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły