Tort śmietanowo - czekoladowy
anusia1605
Moim przepisem jest Tort Śmietanowo czekoladowy, który zawsze zachwyca gości . Jest delikatny, kremowy, uwielbiają go dzieci i dorośli !
Wartości odżywcze na porcję
Energia
218
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Moim przepisem jest Tort Śmietanowo czekoladowy, który zawsze zachwyca gości . Jest delikatny, kremowy, uwielbiają go dzieci i dorośli !
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1.50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
9 szt. jaja l
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 szkl. cukier
4 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1 opak. wiórki kokosowe
500 g owoce sezonowe
Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu : To najważniejsze! Nie należy się z tym spieszyć! Żółtka oddzielamy od białek: białka wbijamy do dużej miski, a żółtka do małej miseczki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po czym dodajemy cukier i nadal ubijamy.
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując (jednak obroty miksera zmniejszamy w tym momencie do 1).
Kiedy mamy tak przygotowaną jajeczną masę zaczynamy zabawę z mąką. Przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia do jednej miski. Potem porcjami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ !
W ten sposób przygotowaliśmy idealny biszkopt. Przelewamy go do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku (opcja góra-dół) około 50 - 60 minut. Kiedy biszkopt będzie rumiany wyłączamy piekarnik czekamy kilka minut i wyjmujemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrawamy go na 3 placki.
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach gorącej wody i studzimy.
Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno dodając cukier puder. Po ubiciu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem kładziemy 1/3 śmietany i przykrywamy 2 biszkoptem. Czynność tę powtarzamy drugi raz.
Pozostałą 1/3 śmietany obkładamy brzegi tortu oraz wierzch. Wygładzamy. Układamy na wierzchu owoce a brzegi obsypujemy wiórkami.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
218
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.