Tort śmietanowo - czekoladowy

anusia1605
Tort śmietanowo - czekoladowy

0

1 / 1

Moim przepisem jest Tort Śmietanowo czekoladowy, który zawsze zachwyca gości . Jest delikatny, kremowy, uwielbiają go dzieci i dorośli !

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1.50 dag. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

9 szt. jaja l

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1.50 szkl. cukier

4 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1 opak. wiórki kokosowe

500 g owoce sezonowe

Przygotowanie


1

Przygotowanie biszkoptu : To najważniejsze! Nie należy się z tym spieszyć! Żółtka oddzielamy od białek: białka wbijamy do dużej miski, a żółtka do małej miseczki.

2

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po czym dodajemy cukier i nadal ubijamy.

3

Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując (jednak obroty miksera zmniejszamy w tym momencie do 1).

4

Kiedy mamy tak przygotowaną jajeczną masę zaczynamy zabawę z mąką. Przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia do jednej miski. Potem porcjami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ !

5

W ten sposób przygotowaliśmy idealny biszkopt. Przelewamy go do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku (opcja góra-dół) około 50 - 60 minut. Kiedy biszkopt będzie rumiany wyłączamy piekarnik czekamy kilka minut i wyjmujemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrawamy go na 3 placki.

6

Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach gorącej wody i studzimy.

7

Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno dodając cukier puder. Po ubiciu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

8

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem kładziemy 1/3 śmietany i przykrywamy 2 biszkoptem. Czynność tę powtarzamy drugi raz.

9

Pozostałą 1/3 śmietany obkładamy brzegi tortu oraz wierzch. Wygładzamy. Układamy na wierzchu owoce a brzegi obsypujemy wiórkami.

10

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły