0
Średnia: 1 (głosów: 1)

Składniki

1.5 Dekagrama
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
2 Łyżki
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
9 Sztuk
Jaja L
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.5 Szklanki
cukier
1 Opakowanie
wiórki kokosowe
500 Gramów
owoce sezonowe
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowanie biszkoptu : To najważniejsze! Nie należy się z tym spieszyć! Żółtka oddzielamy od białek: białka wbijamy do dużej miski, a żółtka do małej miseczki.
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po czym dodajemy cukier i nadal ubijamy.
  3. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując (jednak obroty miksera zmniejszamy w tym momencie do 1).
  4. Kiedy mamy tak przygotowaną jajeczną masę zaczynamy zabawę z mąką. Przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia do jednej miski. Potem porcjami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ !
  5. W ten sposób przygotowaliśmy idealny biszkopt. Przelewamy go do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku (opcja góra-dół) około 50 - 60 minut. Kiedy biszkopt będzie rumiany wyłączamy piekarnik czekamy kilka minut i wyjmujemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrawamy go na 3 placki.
  6. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach gorącej wody i studzimy.
  7. Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno dodając cukier puder. Po ubiciu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
  8. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem kładziemy 1/3 śmietany i przykrywamy 2 biszkoptem. Czynność tę powtarzamy drugi raz.
  9. Pozostałą 1/3 śmietany obkładamy brzegi tortu oraz wierzch. Wygładzamy. Układamy na wierzchu owoce a brzegi obsypujemy wiórkami.
  10. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Opis

Moim przepisem jest Tort Śmietanowo czekoladowy, który zawsze zachwyca gości . Jest delikatny, kremowy, uwielbiają go dzieci i dorośli !

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Przepis
Średni Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Kakaowa puszysta babka majonezowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Kakaowa puszysta babka majonezowa

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Przepis
Średni Do 40 min
Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!