Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec"
zs1_nka
Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec" to propozycja na pyszną kolorową sałatkę warzywną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
288
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec" to propozycja na pyszną kolorową sałatkę warzywną.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 opak. szynka eksportowa
1 puszka groszek zielony konserwowy
35 dag. marchew
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula czerwona
20 dag. ser żółty
1 pęcz. świeży koperek
6 szt. ogórki konserwowe krakus
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
3 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Ugotuj marchew i jajka.
Cebulę pokrój w kostkę. Do 50 ml wody dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, wymieszaj i zalej pokrojoną cebulę. Odstaw na około 20 minut.
Zetrzyj ser żółty , marchewkę oraz jaja na tarce o grubych oczkach. Pokrój szynkę i ogórki w kostkę. Posiekaj koperek
Na dno tortownicy (22 cm) ułóż połowę sera żółtego a następnie 2/3 startej marchewki, wyrównaj powierzchnię i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Wyłóż warstwę groszku konserwowego, rozłóż pokrojone ogórki, wyrównaj posmaruj majonezem.
Wyłóż warstwę jajek i warstwę majonezu.
Warstwa szynki, odsączona z zalewy cebula + warstwa keczupu
Następnie wyłóż druga połowę żółtego sera i warstwę majonezu.
Z pozostałej marchewki ułóż okrąg. Wewnątrz zrób zielony okrąg z koperku. W środku zrób dowolny motyw dekoracyjny.
Sałatkę schłodź w lodówce.
Aby sałatka nie była za tłusta warstwy majonezu muszą być bardzo cieniutkie- tylko tyle żeby kolejne warstwy się ze sobą skleiły. SMACZNEGO.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
288
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.