Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec"

zs1_nka
Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec"

1

0 / 0

Tort sałatkowy ,, Kolorowy przekładaniec" to propozycja na pyszną kolorową sałatkę warzywną.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 opak. szynka eksportowa

1 pusz. groszek zielony konserwowy

35 dek. marchew

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula czerwona

20 dek. ser żółty

1 pęcz. świeży koperek

6 szt. ogórki konserwowe krakus

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

3 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Ugotuj marchew i jajka.

2

Cebulę pokrój w kostkę. Do 50 ml wody dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, wymieszaj i zalej pokrojoną cebulę. Odstaw na około 20 minut.

3

Zetrzyj ser żółty , marchewkę oraz jaja na tarce o grubych oczkach. Pokrój szynkę i ogórki w kostkę. Posiekaj koperek

4

Na dno tortownicy (22 cm) ułóż połowę sera żółtego a następnie 2/3 startej marchewki, wyrównaj powierzchnię i posmaruj cienką warstwą majonezu.

5

Wyłóż warstwę groszku konserwowego, rozłóż pokrojone ogórki, wyrównaj posmaruj majonezem.

6

Wyłóż warstwę jajek i warstwę majonezu.

7

Warstwa szynki, odsączona z zalewy cebula + warstwa keczupu

8

Następnie wyłóż druga połowę żółtego sera i warstwę majonezu.

9

Z pozostałej marchewki ułóż okrąg. Wewnątrz zrób zielony okrąg z koperku. W środku zrób dowolny motyw dekoracyjny.

10

Sałatkę schłodź w lodówce.

11

Aby sałatka nie była za tłusta warstwy majonezu muszą być bardzo cieniutkie- tylko tyle żeby kolejne warstwy się ze sobą skleiły. SMACZNEGO.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły