Tort Sachera z marmolada morelową
m7
0
0 / 0
Chyba najlepszy tort czekoladowy na świecie
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 g cukier
100 g śmietana 36%
100 g czekolada gorzka
150 g mąka pszenna tortowa
150 g masło
150 g marmolada
150 g czekolada
5 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Utrzeć na puch masło z cukrem, następnie po jednej sztuce dodawać żółtka i ciągle miksować. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Wlewać po łyżce do masy jajeczno -maślanej ostudzoną czekoladę i miksować. Następnie po łyżce dodawać mąkę wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia. Ubić pianę z białek na sztywno i na końcu delikatnie wymieszać z masa. Nałożyć masę do tortownicy ok 22 cm i piec ca.50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzony tort przekroić i posmarować marmolada morelową. Czekoladę mleczna roztopić w wodnej kąpieli i polać tort z wierzchu. Można ozdobić całość odrobiną bitej śmietany.