Tort Sachera z marmolada morelową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tort Sachera z marmolada morelową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217563.jpeg&w=3840&q=75)
Chyba najlepszy tort czekoladowy na świecie
0
0 / 0
Chyba najlepszy tort czekoladowy na świecie
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g cukier
100 g śmietana 36%
100 g czekolada gorzka
150 g mąka pszenna tortowa
150 g masło
150 g marmolada
150 g czekolada
5 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Utrzeć na puch masło z cukrem, następnie po jednej sztuce dodawać żółtka i ciągle miksować. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Wlewać po łyżce do masy jajeczno -maślanej ostudzoną czekoladę i miksować. Następnie po łyżce dodawać mąkę wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia. Ubić pianę z białek na sztywno i na końcu delikatnie wymieszać z masa. Nałożyć masę do tortownicy ok 22 cm i piec ca.50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzony tort przekroić i posmarować marmolada morelową. Czekoladę mleczna roztopić w wodnej kąpieli i polać tort z wierzchu. Można ozdobić całość odrobiną bitej śmietany.