Tort porzeczkowy
m7
Na niedzielę i na specjalne okazje tort porzeczkowy. Tory wygląda pięknie i smakuje znakomicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Na niedzielę i na specjalne okazje tort porzeczkowy. Tory wygląda pięknie i smakuje znakomicie.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. porzeczki czarne
1 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
1 łyżka żelatyna
20 dag. cukier
Przygotowanie
Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.
Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę.
Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.