0

Składniki

500 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
sól
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
Porzeczki czarne
1 Szklanka
cukier
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Łyżka
ŻELATYNA
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.
  3. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
  4. Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.
  5. Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę.
  6. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

Opis

Na niedzielę i na specjalne okazje.

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Keks

Łatwy Do 3 godz
Keks

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Łatwy Do 1 godz
Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!