Tort porzeczkowy

m7
Tort porzeczkowy

0

0 / 0

Na niedzielę i na specjalne okazje tort porzeczkowy. Tory wygląda pięknie i smakuje znakomicie.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. porzeczki czarne

1 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

1 łyżka żelatyna

20 dek. cukier

Przygotowanie


1

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.

3

Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.

4

Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.

5

Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę.

6

Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły