Example thumb
0

Składniki

500 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
sól
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
Porzeczki czarne
1 Szklanka
cukier
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Łyżka
ŻELATYNA
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.
  3. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
  4. Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.
  5. Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę.
  6. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

Opis

Na niedzielę i na specjalne okazje.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!