Tort porzeczkowy

m7
Tort porzeczkowy

1

0 / 0

Smaczny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu torcik :)

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

1 szkl. porzeczki czarne

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

1 łyżka żelatyna

20 dek. cukier

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni.

3

Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.

4

Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.

5

Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły