Tort porzeczkowy
m7
Smaczny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu torcik :)
1
0 / 0
Smaczny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu torcik :)
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szkl. porzeczki czarne
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
1 łyżka żelatyna
20 dag. cukier
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić.
Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.