Tort owocowy kolorowy
mgjazzzz
0
0 / 0
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. jajko
200 dek. cukier
200 dek. mąka pszenna tortowa lubella
50 dek. mąka ziemniaczana
2 opak. śmietanka 36%
2 łyżeczka sok malinowy
2 łyżeczka zielona herbata
2 łyżka sok z marchwi
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijać. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy obie przesiane mąki. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i podzielić na trzy części. Przekładamy warstwy kremem. Dekorujemy.
W tym czasie przygotowujemy kolorową masę. Dzielimy na cztery części. Do pierwszej dodajemy sok malinowy, mieszamy. Do drugiej sok z marchwi, mieszamy, do trzeciej wywar z zielonej herbaty, mieszamy. Ostatnia pozostawiamy „białą”.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i podzielić na trzy części. Przekładamy warstwy kremem. Dekorujemy.